Norska hundar får inte delta i agility VM i Finland

Den 19-22 september, ordnas världsmästerskapen i agility i Åbo. Evenemanget samlar närmare 500 hundar från 41 länder. Eller det var i alla fall planen, ändå tills norska hundar började insjukna i blodig diarré.

I nuläget har den Finska Kennelklubben tills vidare förbjudit norska hundar från att delta i evenemang som ordnas i Finska Kennelklubbens regi i Finland. VM-tävlingarna ingår där. Norsk Kennel Klub meddelade också på tisdag att de inte skickar något lag till något mästerskap utomlands, utan ett skilt beslut. De kommer att ta ställning till frågan igen på ett möte på måndag.

– Som det ser ut nu, deltar de norska hundarna inte i VM. Men beroende på testresultat och annat, så kan situationen förändras, säger VM-tävlingarnas projektledare Yrjö Kokkonen.

Att hundar drabbas av bloddiarré är inte alldeles ovanligt, i synnerhet så här års. I Finland har man inte heller kunnat bekräfta ett enda fall som skulle motsvara dem i Norge, så lite is i magen vore på sin plats, skriver Yle.fi.

Mattilsynet uppmanar hundägare att plocka upp hundbajset efter sin hund och agera enligt nedan:

  • Begränsa nära kontakt med andra hundar.
  • Låt inte hunden hälsa på andra hundar på promenaden.
  • Undvik att hunden luktar i diken där andra hundar har varit.
  • Om du märker blodig eller sprutande diarré, kräkningar och snabbt försämrat allmänna tillstånd hos din hund, ta hunden till veterinären omedelbart.
  • Följ veterinärens rekommendationer om vaccin. Till exempel kan parvovirus orsaka svår tarminflammation.
  • Stora samlingar med hundar så som utställningar och hundkurser bör undvikas eller genomföras på ett sätt som begränsar kontakten mellan hundar
  • Ring din veterinär innan du tar din sjuka hund med till kliniken.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.