Senaste nytt från Mattilsynet om de sjuka hundarna i Norge

Mattilsynet skriver idag, sedan tisdag har Mattilsynet fått fem nya rapporter om isolerade fall av hundar med liknande sjukdomssymtom som de döda hundarna. Fallen kommer från Oslo, Telemark, Vest-Agder, Nordland och Finnmark. Dessutom har det varit färre rapporter om hundar med mer måttliga symtom.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa symtom förekommer hos hundar, men ofta med mindre akut sjukdomsförlopp. Såvitt vi har en överblick hittills finns det ingen onormal förekomst av symtomen någon annanstans än i Oslo-området.

Hittills finns det inget samband mellan fall av sjuka hundar med avseende på ålder, ras, utfodring, kontakt med andra hundar, promenadområden och liknande. Mattilsynet arbetar aktivt med veterinärinstitutet, NMBU veterinärhögskolan och veterinärkliniker för att få information om sjukdomsfall. Det finns ett omfattande arbete för att systematisera data om sjuka hundar och för att hitta alla vanliga särdrag eller samband mellan fallen.

Mattilsynet uppmanar hundägare att plocka upp hundbajset efter sin hund och agera enligt nedan:

  • Begränsa nära kontakt med andra hundar.
  • Låt inte hunden hälsa på andra hundar på promenaden.
  • Undvik att hunden luktar i diken där andra hundar har varit.
  • Om du märker blodig eller sprutande diarré, kräkningar och snabbt försämrat allmänna tillstånd hos din hund, ta hunden till veterinären omedelbart.
  • Följ veterinärens rekommendationer om vaccin. Till exempel kan parvovirus orsaka svår tarminflammation.
  • Stora samlingar med hundar så som utställningar och hundkurser bör undvikas eller genomföras på ett sätt som begränsar kontakten mellan hundar
  • Ring din veterinär innan du tar din sjuka hund med till kliniken.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #norge #smitta #Providenciaalcalifaciens  #Clostridiumperfringens #Clostridium #Providencia

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.