En död hund av 8 nya fall av hundsjukan i Norge

Sedan onsdag har Mattilsynet fått åtta nya rapporter om isolerade fall av hundar med liknande sjukdomssymtom, som de som tidigare har dött i diarré. En av hundarna har dött. Fallen kommer från Buskerud, Vestfold, Trøndelag, Nordland, Troms och Finnmark.

Det kommer fortfarande rapporter om nya fall av svår blodig diarré i Norge, 8 hundar har insjuknat sedan onsdagen varav en hund har dött i ett hastigt sjukdomsförlopp.

På sociala medier skrivs det om hundar som insjuknat eller dött i liknande symptom i Danmark, Sverige och Norge. Mattilsynet påpekar att det inte är ovanligt med blodig diarré denna årstid hos hundar.

Mattilsynet har fortfarande inte funnit orsaken till utbrottet i Norge! Man fortsätter att obducera nya hundar.

Man har funnit ut att det inte är råttgift, algförgiftning, fästingburen sjukdom, mjältbrand eller harpest.

Frågan är om vi någonsin kommer att få veta vad som ligger bakom denna plötsliga ”nya hundsjuka”? Är det en vanlig diarré som går varje år eller vad är det?

Bakterien Providencia alcalifaciens och Clostridium perfringens

Veterinärinstitutet har identifierat bakterien Providencia alcalifaciens i totalt nio hundar – varav i åtta obducerade och i en levande hund. Bakterien Clostridium perfringens har också upptäckts hos flera hundar, men idag är det omöjligt att säga om detta är orsaken till symtomen

Providencia alcalifaciens är en bakterie som är i samma bakteriefamilj som E. coli och salmonella, och är en bakterie som vi känner ganska väl. Det finns förmodligen i miljön och tarmen i mycket små mängder, men var den verkligen lever, vet vi inte, säger lektor och avdelningschef Trine L’Abée-Lund vid NMBU Veterinärhögskolan i Oslo till NRK.

Veterinärinstitutet undersöker nu om bakterien hittas i prover från friska hundar. Denna kartläggning av den normala situationen har inte slutförts, men det verkar som att denna bakterie förekommer naturligt hos vissa friska hundar.

Veterinärinstitutet undersöker bakterierna från de positiva proverna för att se om det är möjligt att visa nära släktskap. Detta kan tala om, om det finns ett utbrott, flera utbrott eller en serie enskilda fall. Svar på detta förväntas i helgen.

Mattilsynet uppmanar hundägare att plocka upp hundbajset efter sin hund och agera enligt nedan:

  • Begränsa nära kontakt med andra hundar.
  • Låt inte hunden hälsa på andra hundar på promenaden.
  • Undvik att hunden luktar i diken där andra hundar har varit.
  • Om du märker blodig eller sprutande diarré, kräkningar och snabbt försämrat allmänna tillstånd hos din hund, ta hunden till veterinären omedelbart.
  • Följ veterinärens rekommendationer om vaccin. Till exempel kan parvovirus orsaka svår tarminflammation.
  • Stora samlingar med hundar så som utställningar och hundkurser bör undvikas eller genomföras på ett sätt som begränsar kontakten mellan hundar
  • Ring din veterinär innan du tar din sjuka hund med till kliniken.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #norge #smitta #Providenciaalcalifaciens  #Clostridiumperfringens #Clostridium #Providencia

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.