Kennelklubbens vädjan till norska jägare med hund

Många svenska jakthundsägare känner oro inför den 16 september då norska jägare kan köpa jaktkort för att jaga i svenska fjällen. Svenska Kennelklubben vädjar till norska jägare att inte ta med hunden på jakt i Sverige.

Från och med den 16 september har norska jägare möjlighet att köpa jaktkort för att jaga ripa i den svenska fjällvärlden. Det har gjort många svenska jakthundsägare oroliga, med tanke på aktuella sjukdomsutbrottet hos hundar i Norge som lett till att hundar dött.

Svenska Kennelklubben skickar en vädjan till norska jägare att inte ta med sina hundar när de ska jaga i Sverige, fram tills att vi fått klarhet i vad som orsakat sjukdomsutbrottet i Norge.

Redan under förra veckan uppmanade Svenska Kennelklubben svenska hundägare att, i den rådande situationen, inte ta med sig sin hund på resa till Norge. Den uppmaningen gäller självklart även jakthundar.

Utbytet mellan jägare i våra två länder är omfattande och oftast till stor glädje för alla parter. I det allvarliga läge som råder nu bör alla involverade visa respekt för den oro som finns, skriver SKK.

Det senaste om sjukdomsutbrottet i Norge

Mattilsynet uppmanar hundägare att plocka upp hundbajset efter sin hund och agera enligt nedan:

  • Begränsa nära kontakt med andra hundar.
  • Låt inte hunden hälsa på andra hundar på promenaden.
  • Undvik att hunden luktar i diken där andra hundar har varit.
  • Om du märker blodig eller sprutande diarré, kräkningar och snabbt försämrat allmänna tillstånd hos din hund, ta hunden till veterinären omedelbart.
  • Följ veterinärens rekommendationer om vaccin. Till exempel kan parvovirus orsaka svår tarminflammation.
  • Stora samlingar med hundar så som utställningar och hundkurser bör undvikas eller genomföras på ett sätt som begränsar kontakten mellan hundar
  • Ring din veterinär innan du tar din sjuka hund med till kliniken.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #norge #smitta #Providenciaalcalifaciens  #Clostridiumperfringens #Clostridium #Providencia

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.