Liten procent av de Norska hundarna har insjuknat

Försiktighetsåtgärderna är många runt den mystiska hundsjukdomen som härjar i Norge, många är rädda och oroliga för att deras hund skall insjukna.

Om man sätter i perspektiv till att 27 hundar har dött den senaste veckan och att det i Norge finns någonstans mellan 500 000 och 600 000 hundar (enligt NRK) så är det en väldigt liten procent som har drabbats. Fram till nu.

Vi vill inte på något vis förringa sjukdomen men det kan vara bra att tänka i det stora, så är kanske inte sjukdomen så smittsam? Vad som ligger bakom sjukdomen återstår att se, kanske kommer svaren till helgen!?

Vi är själva väldigt försiktiga med våra hundar och har slutat träffa andra hundar helt.

Bakterien Providencia alcalifaciens och Clostridium perfringens

Veterinärinstitutet har identifierat bakterien Providencia alcalifaciens i totalt nio hundar – varav i åtta obducerade och i en levande hund. Bakterien Clostridium perfringens har också upptäckts hos flera hundar, men idag är det omöjligt att säga om detta är orsaken till symtomen

Providencia alcalifaciens är en bakterie som är i samma bakteriefamilj som E. coli och salmonella, och är en bakterie som vi känner ganska väl. Det finns förmodligen i miljön och tarmen i mycket små mängder, men var den verkligen lever, vet vi inte, säger lektor och avdelningschef Trine L’Abée-Lund vid NMBU Veterinärhögskolan i Oslo till NRK.

Veterinärinstitutet undersöker nu om bakterien hittas i prover från friska hundar. Denna kartläggning av den normala situationen har inte slutförts, men det verkar som att denna bakterie förekommer naturligt hos vissa friska hundar.

Veterinärinstitutet undersöker bakterierna från de positiva proverna för att se om det är möjligt att visa nära släktskap. Detta kan tala om, om det finns ett utbrott, flera utbrott eller en serie enskilda fall. Svar på detta förväntas i helgen.

Mattilsynet uppmanar hundägare att plocka upp hundbajset efter sin hund och agera enligt nedan:

  • Begränsa nära kontakt med andra hundar.
  • Låt inte hunden hälsa på andra hundar på promenaden.
  • Undvik att hunden luktar i diken där andra hundar har varit.
  • Om du märker blodig eller sprutande diarré, kräkningar och snabbt försämrat allmänna tillstånd hos din hund, ta hunden till veterinären omedelbart.
  • Följ veterinärens rekommendationer om vaccin. Till exempel kan parvovirus orsaka svår tarminflammation.
  • Stora samlingar med hundar så som utställningar och hundkurser bör undvikas eller genomföras på ett sätt som begränsar kontakten mellan hundar
  • Ring din veterinär innan du tar din sjuka hund med till kliniken.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #norge #smitta #Providenciaalcalifaciens  #Clostridiumperfringens #Clostridium #Providencia

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.