Reflex räddar liv – Varje dag dödas eller skadas minst en hund i trafiken

Har ni känt det än? Hösten är här och många mysiga promenader bland de vackra höstlöven väntar. Men tänk på att det också börjar bli mörkare och att det då är viktigt med synlighet.

Se till att du och din hund är säkra med Orbiloc, som gör att ni syns på upp till 5 km avstånd. Just nu är de på kampanj för bara 199 kr styck!

Det kan vara uppåt 100 meters skillnad mellan när en bilförare med halvljuset på ser en människa eller hund med reflex och när det bara är mörka skuggor som rör sig. Under hösten är det svårt att upptäcka en hund eller katt i gryning eller skymning, trots att de flesta olyckor sker i tätbebyggda områden med gatubelysning.

Alla djur är värda att skydda så långt det går, och reflexer kan rädda djurliv. En bra reflex syns på 140 meters håll när den träffas av strålkastarljus. Utan reflex syns djuret först på cirka 20 meters avstånd.

I handeln finns en uppsjö av reflexer för både hundar, katter och deras ägare – från diskreta infällningar i koppel och halsband till hela jackor och västar i reflexmaterial, samt blinkande lampor. Det viktigaste är förstås att reflexerna syns. Bäst effekt får reflexerna om de kombineras med blinkande lampor som kan fästas i halsband, sele och koppel.

Är reflexen utsliten?

Reflexer slits ganska fort. De flesta håller bara ett år och behöver sedan bytas ut. Ett enkelt sätt att kontrollera om reflexen behöver bytas ut, är att samtidigt lysa på en gammal och ny reflex på fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen och byt ut den som syns sämre.

Reflextips för hundar och katter

  • Kombinera reflexen med en lampa på hunden. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt
  • Kom ihåg att det finns bra reflexer även för katter. Ett reflexhalsband (som löses upp om katten fastnar någonstans) på utekatten kan rädda liv
  • Hundar med rejäl päls syns bättre med reflexväst än med reflexhalsband
  • Om du använder reflexväst på din hund – tänk på att reflexen bara syns från sidan och alltså inte framifrån eller bakifrån
  • Se till att även du som djurägare bär reflexer! Med reflexband fästa runt handlederna och traditionella dinglande reflexer redo i fickorna syns du bra. Allra bäst syns du med en jacka eller väst i reflexmaterial i kombination med dinglande reflexer och en lampa
I samarbete med VetZoo

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #reflex

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.