Tre nya sjukdomsfall i Norge – hittills har 43 hundar dött av diarré

Sedan torsdag har Mattilsynet fått tre nya rapporter om hundar med liknande sjukdomssymtom som de hundar som har dött av diarré i Norge. Fallen kommer från Akershus och Troms.

Detta är fall som har rapporterats direkt till Mattilsynet och inte som feedback via undersökningen som skickats till veterinärer.

Hittills har uppskattningsvis 43 hundar med liknande symtom på sjukdom dött. En av de döda hundarna kommer från Sverige, skriver Mattilsynet.

Mattilsynets undersökning visar att nästan 90 olika hundraser har haft liknande symtom.

Studier utförda av Veterinärinstitutet har hittills visat att antalet nya fall med samma akuta sjukdom med blodig diarré hos hundar verkar minska något. Veterinärinstitutet bedömning är att sjukdomen inte är väldigt smittsam från hund till hund. Det här skriver Veterinärinstitutet i en sammanfattning av statusen för arbetet med sjukdomsklarering som idag har skickats till Mattilsynet.

Veterinärinstitutet söker systematiskt och brett efter möjliga orsaker, men det är en komplex bild. Det kan finnas flera faktorer som har utlöst sjukdomsfallen tillsammans. Antalet fall ökade efter 20 augusti, samtidigt som det fanns mycket nederbörd och hög temperatur. Vi kan inte utesluta att det kan finnas miljöförhållanden som har utlöst eller förstärkt andra sjukdomskällor, säger veterinär Hannah Jørgensen vid Veterinärinstitutet.

Mattilsynet har lagt ut en lista på de sjuka hundarna

Sjuka hundar

Oslo 56, Akershus 27, Østfold 6, Hedmark 14, Oppland 2, Buskerud 16, Vestfold 3, Telemark 5, Rogaland 2, Vest-Agder 5, Aust-Agder 9, Hordaland 2, Møre og Romsdal 6, Sogn og Fjordane 2, Trøndelag 8, Nordland 3, Troms 4, Finnmark 3.

Döda hundar (från frågeformulär och pågående rapporter till Mattilsynet)

Rogaland 2, Akershus 7, Møre og Romsdal 2, Aust-Agder 3, Troms 1, Vestfold 7, Buskerud 3, Nordland 1, Sogn og Fjordane 3, Oslo 9, Hordaland 1, Hedmark 3. Dessutom finns det en död hund som var bosatt i Sverige.

Berörda raser

Alaskan huskey, Amerikansk Akita Inu, Amerikansk cocker spaniel, Australian shepherd, Australsk Terrier, Basset artesien normand, Beagle, Belgisk fårehund, Berner sennen, Bichon frise, Bichon havanais, Blandingsraser, Border Collie, Boston terrier, Boxer, Cairn terrier, Cavalier king charles spaniel, Chihuahua, Cocker spaniel, Collie langhåret, Dachs, Dansk-svensk gårdshund, Dverg dachshund, Dverg puddel, Dvergpinscher, Dvergschnauzer, Elghund, Engelsk cocker spaniel, Engelsk setter, Engelsk springer spaniel, Engelsk toy terrier, Eurasier, Finsk lapphund, Finsk Spets, Flatcoated retriever, Fransk bulldog, Glen of imaal terrier, Golden retriever, Gordon setter, Grosser schweitser sennenhund, Husky, Irsk setter, Islansk fårehund, Italiensk mynde, Jack russel terrier, Japansk spisshund, Jämthund, Kanin dachshund, Kinesisk nakenhund, Labrador, Lasa apso, Lundehund, Malenois, Malteser, Minature australian sheperd, Mops, Norsk grå elghund, Norsk lundehund, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Papillon, Petit brabancon, Phalene, Pommeranian, Portugisisk vannhund, Puddel, Rottweiler, Saarloos wolfhond, Schäfer, Shapendoes, Shetland sheepdog, Siberian husky, Shitzu, Spansk vannhubd, Springer spaniel, Stafforshire bull terrier, Stor puddel, Sveitsisk sennenhund, Svensk lapphund, Tibetansk spaniel, Toller, Toy puddel, Volpino italiano, Vorsteh korthåret, Weimaraner, Whippet, Working cocker spaniel, Yorkshire terrier, Øst-Sibirsk laika.

Mattilsynet rekommenderar fortfarande hundägare att begränsa nära kontakt mellan hundar och att hålla hundar i koppel.

SVA 2019-09-20 klockan 15.14 SVA bedömer att det inte finns anledning att misstänka att det rör sig om någon allvarlig smittsam sjukdom som sprider sig från hund till hund och innebär en risk för utbrott av sjukdom hos svenska hundar. Det finns inte heller någon risk för ökad sjukdom hos andra djurslag.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #parvovirus #giardia #veterinärinstitutet #Providenciaalcalifaciens

Husdjur
Husdjur

Dela det h

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.