Sex nya fall av sjuka hundar i Norge sedan tisdagen

Mattilsynet har fått in sex nya fall av sjuka hundar sedan igår. Fallen kommer från Vest-Agder (2), Nordland, Hedmark och Akershus (2).

Detta är fall som rapporteras direkt till Mattilsynet och inte som feedback via undersökningen som skickas till veterinärer. Undersökningen visar hittills att det nu har förekommit upp till 200 fall av liknande symtom hos hundar med olika svårighetsgrad sedan 1 augusti.

Mattilsynet har uppskattat att upp till 43 hundar med liknande sjukdomssymtom har dött.

Veterinärinstitutets kartläggning i samarbete med Mattilsynet och NMBU Veterinärhögskolan visar att det är nästan 90 olika hundraser och hundar i alla åldrar som har haft liknande symtom.

Veterinärinstitutet har obducerat 15 hundar fram till den 24 september. Tolv av dessa har hittills haft rikligt av bakterien Providencia alcalifaciens, som är känd för att orsaka diarré (men inte så allvarlig att den skulle leda till dödsfall).

En hund från Oslo har mottagits för en ny obduktion den 25 september, skriver Veterinärinstitutet.

Mattilsynet rekommenderar fortfarande hundägare att begränsa nära kontakt mellan hundar och att hålla hundar i koppel.

SVA Senaste uppdatering:   2019-09-25 klockan 13.54 SVA har utvärderat läget. Vi ser ingen anledning att ändra våra rekommendationer.

SVA bedömer att det inte finns anledning att misstänka att det rör sig om någon allvarlig smittsam sjukdom som sprider sig från hund till hund och innebär en risk för utbrott av sjukdom hos svenska hundar. Det finns inte heller någon risk för ökad sjukdom hos andra djurslag.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #parvovirus #giardia #veterinärinstitutet #Providenciaalcalifaciens

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.