Svensk hund död i misstänkt norsk hundsjuka

En hund hemmahörande i Sverige har avlidit i den norska hundsjukan, skrev Mattilsynet redan den 20 september. Medier i Sverige skriver idag om den svenska hunden som dött.

Se nyhetsinslaget på TV4 play här

– Vi fick ett besked från Sverige att en hund hade dött med liknande symptom, säger Lars Skjegstad, presskommunikatör vid myndigheten till TT.

Minst 43 hundar som drabbats av liknande symptom har dött, skriver Mattilsynet på sin hemsida. Bland de döda hundarna finns en som är hemmahörande i Sverige.

Fallet har rapporterats av en svensk veterinär. Hunden hade varit på besök i Norge, kommit hem och sedan fått blodiga diarréer och dött. Men det är ännu inte bekräftat att den blivit smittad under sin vistelse i Norge.

– Blodig diarré är inte ovanlig hos hundar. Och det har inte bekräftats att alla de sjukdoms- och dödsfall vi har hör ihop med utbrottet i Oslotrakten, säger Lars Skjegstad.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) känner till det svenska fallet och menar att det inte finns anledning till oro.

– Vi har sett att norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten har skrivit om ett fall av en hund hemmahörande i Sverige. Den informationen förändrar inte vår bedömning avseende risken för svenska hundar, säger Karl Ståhl, tf statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Bedömningen är fortsatt att situationen som beskrivs i Norge inte innebär en ökad risk för utbrott av sjukdomen hos svenska hundar, skriver AB.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #parvovirus #giardia #veterinärinstitutet #Providenciaalcalifaciens

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.