Mattilsynet: nu kan hundar träffas igen

Mattilsynet drar tillbaka det allmänna rådet att begränsa nära kontakt mellan hundar. Mattilsynet och veterinärinstitutet får nu få rapporter om hundar med blodig diarré från veterinärer. Det är också tydligt att inte alla fall av sjukdom kan kopplas till varandra.

Många av de rapporterade fallen är från vissa län i Östra Norge, där hundens täthet också är hög. Veterinärinstitutet och Mattilsynet tror att fler hundar i detta område skulle blivit sjuka om detta hade varit en sjukdom som är väldigt smittsam bland hundar. Detta gäller även om hundägare har följt Mattilsynets råd för tillfället. Informationen visar också att i de flesta fall där en sjuk hund bor med andra hundar, har bara en hund blivit sjuk.

Veterinärinstitutet anser att det är osannolikt att det finns en specifik gemensam nämnare bland alla registrerade fall av hundar med blodig diarré. Det betonas att sjukdomsutvecklingen antagligen är vad som kallas multifaktoriellt, vilket innebär att sjukdomens utveckling beror på flera sammanfallande faktorer. Vissa av fallen kan också ha andra orsaker och är kanske inte en del av det vi uppfattar som ett utbrott.

Hittills har bakterien Providencia alcalifaciens påvisats i ca. 50 av hundarna som har blivit sjuka av blodig diarré. Bakterien har också detekterats hos vissa friska hundar, men i mindre mängder.

Vissa av proverna från sjuka hundar undersöks vidare för att se om det finns ett samband mellan bakteriestammarna, dvs om Providencia-bakterierna är nästan identiska. Detta görs med hjälp av en metod som kallas helgenomsekvensering.

Hittills har studier av bakterierelationer visat att 14 av fallen av sjuka hundar hade nästan identiska bakterier. Studierna visar också att vissa hundar har identifierats med bakterier som inte är identiska med de 14. Detta bekräftar att vissa hundar med blodig diarré har utsatts för samma infektionskälla, medan andra inte är en del av ett utbrott och kan vara tillfälliga fall.

Vissa hundägare med sjuka eller döda hundar har tagit hand om prover av vad hunden har ätit de senaste 14 dagarna. Dessa kan fortfarande sparas så att du kan ta prover av dem vid behov. Foder är en av många möjligheter som fortfarande undersöks.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #parvovirus #giardia #veterinärinstitutet #Providenciaalcalifaciens

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.