Hundkapplöpning i Sverige

Hundkapplöpning, oftast kallat Greyhound racing, är kanske mer populärt än många tror. Det innebär att vinthundar springer ikapp på en oval bana av sand. Det dras en hare framför dem för att de ska hålla sig på banan. Det är inte en riktig hare utan en mekanisk attrapp, och hundarna kan springa i uppemot 70 kilometer per timme.

Vi har haft hundkapplöpning i Sverige sedan 1953. Vi fick den första permanenta kapplöpningsbanan i Skarpnäck i Stockholm år 1960, och idag anordnas det lopp runt om i hela landet på elva olika banor. Man kunde spela på svensk hundkapplöpning förr i tiden, men idag vill man få bort hetsen kring tävling från våra svenska banor och lokaler. Det är en sport man tävlar i för att det är kul och för att hundarna gillar det. Det har blivit mycket av en familjesport, där man tränar och tävlar med sin hund.

Däremot går det fortfarande bra att spela på Greyhound betting online från kapplöpningar utomlands. I länder som Australien, Storbritannien och Irland är sporten enormt stor. På vissa håll anordnas över 100 olika lopp så gott som varje dag.

Krav för tävlande hundar

Det finns många krav och regler för att säkerställa hundarnas säkerhet och välmående. Bland annat ska hundarna vara registrerade hos Svenska Hundkapplöpningssportens Centralförbund (SHCF), SKK och är ID-märkt. Är hunden yngre än 1 år får den inte träna genom att springa efter en hare på en bana, eftersom det kan påverka hur de utvecklas fysiskt. Hundarna måste ha tagit en licens som säkerställt att den jagar haren, inte är aggressiv mot andra hundar på banan, samt att den klarar av starten och kurvorna. Dessutom måste hundarna självklart gå igenom en veterinärbesiktning innan en tävling.

Det enda viktiga på kapplöpningsbanan är att komma först i mål. Hundarna springer oftast sträckor på antingen 320, 550 eller 780 meter, men det finns även en extra kort bana på bara 100 meter. Man tävlar inte bara professionellt med Greyhounds, utan även med Italiensk vinthund, Saluko, Afghanhund och Sloughi. Det finns knappt 700 aktiva utövare av hundkapplöpning i Sverige i dagsläget, och man räknar med att det finns ungefär 1000 aktiva hundar i sporten. 

Om rasen

Rasen Greyhound är en gammal ras som härstammar från vinthundar från Orienten, där de var ovärderliga jaktvapen för små byten. Man tror att hunden fördes till England med romarna för ungefär 2000 år sedan. Sedan dess har rasen knappt ändrats. Man använde den till jakt och coursingtävlingar. På 1800-talet introducerades hundkapplöpning som sport, på en rundbana med en hare som hundarna jagade. I dag finns två varianter av rasen; en för kapplöpning på bana och en standardvariant. Båda rasvarianterna används både till coursingtävlingar och som sällskapsdjur.

Greyhounds är en envis och klok ras. Många brukar säga att de är lite lika katter på sätt och vis. Hunden gör helt enkelt det den helst vill göra – men den gör det å andra sidan oftast mycket bra. Lydnad brukar inte vara något problem för rasen, och den är också mycket trofast. Helst lever den i ett hem tillsammans med en annan Greyhound eller vinthund, gärna i ett hem där det finns lekfulla barn.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #dognews #greyhound

Husdjur
Husdjur


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.