Veterinärinstitutet: fortfarande oklart vad som orsakade diarré och kräkningar hos hund i Norge

Veterinärinstitutet och Mattilsynet räknar med att sjukdomsutbrottet hos hundar är över, men har inte hittat en slutlig orsak till utbrottet. Upptäckten av bakterien Providencia alcalifaciens hos så många sjuka hundar är slående, men det återstår en del arbete för att dokumentera om denna bakterie kan ha lett till sjukdomar som de som observerades vid utbrottet av diarré och kräkningar i Norge.

Denna bakterie är inte tidigare känd för att orsaka så stora utbrott med så allvarliga symtom hos hundar, och Veterinärinstituet har inte heller kunnat upptäcka några likheter i form av aktiviteter, promenader eller utfodring av sjuka hundar. Därför är orsaken till utbrottet fortfarande oklart och man är beredd på att man aldrig kommer hitta smittkällan. Det kommer att ta tid att ta reda på om bakterien Providencia alcalifaciens kan orsaka en sådan allvarlig tarmsjukdom hos hundar, vilket kommer att vara en prioriterad forskningsuppgift för oss och framtida forskningspartners, säger Jorun Jarp, chef för beredskap och säkerhet vid Veterinärinstitutet.

Genomsekvensering (DNA-läsning) av Providencia-bakterier från 22 hundar har visat att bakterien från 14 av dessa är så nära besläktade att den anses vara en del av ett utbrott som kan ha samma infektionskälla. Fynd från sekvensering av helgenomen måste också beaktas tillsammans med andra faktorer, till exempel var utbrotten har skett. Veterinärinstitutet arbetar med att utvidga dessa analyser och göra tarmvävnadsanalyser från obducerade hundar. Dessutom har institutets arbete redan börjat analysera information (epidemiologiska data) hos relevanta hundar från Mattilsynet.

Normaliserad sjukdomssituation hos hundar


I slutet av september bedömde veterinärinstitutet och Mattilsynet att utbrottet av blodig diarré hos hundar höll på att avta. Aktiv insamling av provmaterial stoppades. Mattilsynet fortsätter att arbeta med insamlingen av epidemiologisk information. Veterinärinstitutet arbetar med genomsekvensbestämning av bakterier och speciella analyser av vävnadsmaterial, samt epidemiologiska data för att identifiera möjliga samverkan mellan fallen.

Diarré, även blodig diarré, är relativt vanlig hos hundar och kan bero på många olika infektionssjukdomar och icke-infektionssjukdomar. Därför är det inte oväntat att vissa hundar ibland får sådana symtom. I detta utbrott fanns det dock relativt många hundar som blev akut sjuka inom en kort tidsperiod, vilket inte är normalt.

Källan till infektion är fortfarande okänd

  • Vi hoppas att vi på lång sikt kan säga om Providencia alcalifaciens kan ha orsakat utbrottet av sjukdomen eller om det har funnits andra faktorer av betydelse. På grund av omfattningen och komplexiteten hos många faktorer som kan spela en roll är det tyvärr mycket möjligt att vi inte kan identifiera en specifik orsak och en vanlig infektionskälla som kan ge svar på vad som orsakade att hundarna blev sjuka. Tyvärr är detta inte ovanligt i samband med sjukdomsutbrott varken hos djur eller hos människor, säger Jarp.

Bakterien har tidigare detekterats från hundar med diarré i Norge. Under 2005–2006 beskrev NMBU Veterinary College ett litet utbrott av denna bakterie hos hundar i Norge. Veterinärinstitutet känner inte till att Providencia alcalifaciens har kopplats till liknande utbrott med samma symtom i andra länder.

Veterinärinstitutet kommer endast att uppdatera sidan med information om nya resultat kommer upp som ger fler svar i fallet.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #parvovirus #giardia #veterinärinstitutet #Providenciaalcalifaciens

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.