Därför ska du inte spela på hundar

I Sverige och större delar av världen är hunden det mest älskade husdjuret. Därför är det många som finner det oetiskt att vuxna människor använder hundar som nyckelobjekt i spelandets värld. Det mest förekommande spelet på hundar är hundkapplöpning, även kallat Greyhound racing. Här tittar vi närmare på varför du inte ska delta i sådan aktivitet.

Svenska Spel

Sveriges statliga spelmyndighet Svenska spel gjorde i början av 2000-talet en satsning på hundkapplöpning, men som man bara några år senare valde att helt ta bort. Detta för att det ansågs vara oetiskt, och för det dåliga rykte sporten fick när flera utländska hundträningsmetoder avslöjades. År 2013 i New South Wales lät man levande djur, som katter och kaniner, dödas av hundarna som en del av träningen. Hundarna har dessutom tagit mycket stryk av de hårda träningsmetoderna. Enligt flera medier, inklusive Djurens rätt, har man de senaste åren hittat över 770 döda kapplöpningshundar i Australien.

Med andra ord bör man istället hålla sig till klassiskt hästtrav, som anses vara en legitim sport med djur här i Sverige. Travsport går både att spela på fysiska travbanor, som publikfavoriten Åbytravet i Göteborg. Men det går också bra att spela hemifrån, direkt från datorn, plattan eller mobilen. Exempelvis har det internetbaserade spelbolaget Leovegas Casino ett stort utbud med travspel.

Greyhound Racing

Den internationella titeln på hundkapplöpning är greyhound racing. Den som söker runt i frågan om hur grym sporten faktiskt anses vara mot hundar, behöver bara läsa på The Humane Society of United States hemsida för att få ett rakt svar. Organisationen tar fram statistik som visar att en hund dör var tredje dag på löpbanan i Florida. De lyfter även fram en av sportens mest ifrågasatta metoder, att hundarna tvingas leva i bur flera veckor innan ett lopp för att de ska vara mer ivriga att springa när de väl släpps lösa.

Förbjudet i flera länder

Idag är greyhound racing förbjudet i de flesta av USA:s delstater, men också i flera länder. Ett av de länder som har störst nolltolerans mot sporten är Argentina. Där kan man få upp till fyra års fängelse och omkring 50 000 kronors böter för att vara med och driva sporten. Tyvärr kommer hundkapplöpning troligtvis att fortsätta drivas en lång tid framöver, dels i de länder som fortfarande tillåter sporten men också under illegala former.

Vad tycker du själv om hundkapplöpning, anser du att det är grymt mot de inblandade djuren?

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundkapplöpning

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 Response to Därför ska du inte spela på hundar

  1. Lotta Jidegren skriver:

    Självklart ska det inte vara tillåtet med sporter som plågar djur. Helt rätt att inte acceptera någon form av sporter där djur plågas. Helt rätt att förbjuda.👍👌

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.