Se mötet med ligan som säljer smuggelhundar

Den så kallade Stureplansligan kan kopplas till minst 157 hundar de senaste tre åren. Av dessa har många visat sig vara sjuka eller missbildade, flera har avlivats. Hur kan ligans frontkvinna ha lyckats lura så många hundköpare? SVT:s Dokument inifrån svarade på en av ligans annonser på Blocket och fångade mötet med dold kamera

En liga i Stockholm säljer smugglade hundar från Ungern och Slovakien till köpare i hela landet. Priset ligger på omkring 14 000 kronor och uppåt och ligan är troligtvis en av de största försäljarna av hundar i Sverige. Men många av hundarna är sjuka. Camilla och Razmus Larsson köpte en valp av ligan – en och en halv vecka senare var valpen död.
– Han var helt missbildad inuti, han kunde knappt andas. Man var ju helt knäckt. Jag hade honom bara i tio dagar, säger Camilla Larsson.

Annonserna på Blocket är för populära hundraser – det handlar om taxar, labradoodlar och franska bulldoggar. De flesta av hundarna säljs i Stockholmsområdet, men en kartläggning som SVT Dokument inifrån gjort visar att ligan har haft köpare i hela Sverige under de senaste åren. Affärerna görs upp på gårdar, kaféer och hotellfoajéer, ofta runt bland annat Östermalm. Priserna varierar från 14 000 till 30 000 kronor styck.

Hundarna säljs i flera fall som om de vore hundar som fötts i Sverige, men i själva verket handlar det om insmugglade hundar från Ungern och Slovakien. Flera köpare har alltså trott att de köpt en svenskfödd hund – en sak som senare visat sig inte stämma, skriver SVT.

Se hela programmet: Dokument inifrån: Älskade smuggelhund – Stureplansligan på SVT Play.

”Smuggelhundar ett hot mot folkhälsan”

I Dokument inifråns programserie Älskade smuggelhund på SVT Play kan du se hela kartläggningen av den så kallade Stureplansligan.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #smuggelhund #Älskadesmuggelhund #stureplansligan #SVT #SVTplay #dokumentinifrån

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.