Smart hundägande för alla plånböcker

Många med knappa resurser som studenter, äldre eller barnfamiljer drömmer om en bästa vän eller ny familjemedlem. Men med smart och noggrann planering inför hundköpet finns det mycket att göra som hundägare för ett smart och ekonomiskt hundägande. Här bjuder Agria Djurförsäkring på tips och råd.

– Med hjälp av smart planering går det att skapa ett tryggt hundliv för de flesta. Drömmen kan gå i uppfyllelse genom att noga fundera över delar som val av hundras, hundfoder, pälsvård och val av försäkring,säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Så här gör du hundägandet ekonomiskt smart:

  1. Val av hundras

Det skiljer stort mellan olika raser hur ofta de behöver besöka veterinären. Vissa raser med rasspecifika hälsoproblem besöker veterinären mer än tre gånger så ofta som andra mer hälsosamma raser.  En hälsosam ras har oftast också en längre medellivslängd och ni kan njuta tillsammans i fler år. Hundraser som passar en liten plånbok är exempelvis bichon havanais, korthårig kanintax, drever och jack russel och shiba.

  1. Hundfoder

Välj ett hundfoder som är anpassat efter hundens ålder och användningsområde med ett näringsriktigt innehåll. En papillon äter för cirka 45 kronor per månad, medan motsvarande kostnad för en golden retriever ligger på cirka 260 kronor. 

  1. Pälsvård

En helklippning på salong kostar mellan 700-1300 kronor, beroende på val av frisyr och hundens storlek.  Räkna med att den behöver fixa frillan 2-4 gånger per år. Här finns det pengar att spara om hundägaren lär sig att hantera klippmaskinen eller väljer ras som bara borstas någon gång i veckan. 

  1. Inköp

Att köpa en valp eller en vuxen hund kan kosta från 3000 kr upp till 50 000 kronor för vissa efterfrågade raser. Men de flesta raser ligger runt 15 000 kronor. På rasklubbarnas hemsidor kan man hitta omplaceringar eller fodervärdshundar.  På Hundstallet finns många fina hundar som behöver ett nytt hem för mellan 3000-5000 kronor. 

  1. Hundförsäkring

Alla hundar blir glada över en trygg försäkring som ger möjlighet till djursjukvård om olyckan är framme.  Försäkringspremien är lägre för raser som sällan besöker veterinären och tvärtom för raser som ofta går dit. Genom att spela med en högre självrisk och lägre veterinärvårdsersättning kan du sänka kostnaden. Men glöm inte att priset speglar innehållet. 

  1. Hundens utrustning

En ny familjemedlem behöver en del nya saker! Men en fin hundkorg, några leksaker, borstar och koppel kan finnas några klick bort på blocket eller på Facebook. Rengjorda, hela grejor kan få ett nytt, hållbart liv hos dig och din hund. 

  1. Hundkurs

Alla hundar måste få en grad av uppfostran, även de minsta. Det finns många bra böcker på biblioteket, sök info på nätet eller prata med någon vän som är mer van vid hundar. Svenska brukshundsklubben har valpkurser för under 1000-lappen medan privata aktörer ligger mellan 2000-2500 kronor. 

  1. Hundvakt

Behöver du hjälp av en hundvakt? Gå ihop ett gäng hundägare och göra ett rullande schema där ni hjälper varandra. De flesta hundraser har egna Facebook-grupper med massor av likasinnade som brinner för din ras – här finns inte bara fina tips, utan också möjlighet till hjälp.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #köpahund #köpavalp

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.