Djurfrid under juletid: Det ska du tänka på när du reser med ditt husdjur

Bild.pixabay

Ska du fira jul med släkten i annan del av landet och planerar att ta med dig ditt husdjur? Då är du inte ensam. Under julen väljer nämligen många att köra eller åka tåg tvärs över landet med sina fyrbenta vänner som resesällskap. Men vad är egentligen viktigt att tänka på när du ska åka längre sträckor med ditt husdjur i vinter? Det reder FirstVets veterinär Caroline Caldemar ut.

Julen är en av årets stora resehelger. Många far landet runt för att vara med nära och kära – och ofta ska de fyrbenta familjemedlemmarna med. Det finns dock en hel del att hålla koll på när man ska ta med sig sitt husdjur i bilen eller på tåget.

– Självklart vill man att samtliga familjemedlemmar ska följa med och träffa släkten i jul, även husdjuren. Det kan dock vara värt att fundera vilket färdsätt som är det bästa alternativet för en hund eller katt. Många djur blir lätt stressade i nya miljöer och på resa. Vi rekommenderar att man förbereder sig i god tid, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet.

Oavsett transportmedel tillbringar ofta katten och en del hundar resan i en bur. Enligt veterinär Caroline Caldemarär det därför extra viktigt att säkerställa att djuret känner sig tryggt och vänjer sig vid att vara i buren. Redan långt innan avresa kan man exempelvis träna djuret att vistas i buren, i hemmets lugna och trygga miljö. Ett annat tips är att ta med en filt med bekanta dofter.

– En annan risk med bil eller tåg är att ditt husdjur blir rädd eller åksjuk. Då gäller det att vänja djuret genom kortare åkturer. Vid minsta tecken på stress är det viktigt att avsluta övningen direkt för att försöka igen en annan gång. Syftet är att djuret ska koppla bilresandet till något positivt. Det kan därför vara värt att berömma och försöka skapa en bra upplevelse. Om du vet att ditt djur har lätt för att bli åksjuk bör du undvika att ge mat precis innan avfärd. Det är även möjligt att använda sig av lugnande feromoner, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet. 

Att tänka på inför bilresan med hund och katt:

  • I bilen ska buren vara fastspänd och gärna krocksäker. Sitter inte djuret i bur kan du använda ett säkerhetsbälte som är anpassat för ditt djur.
  • Under längre sträckor måste du rasta hunden samt förse den med vatten.
  • Lämna aldrig ditt djur i bilen utan tillsyn, tänk även på att det snabbt blir kallt i en bil som står parkerad.

Att tänka på inför tågresan med hund och katt:

  • För resor med tåg finns det särskilda avdelningar där djur är tillåtna. Se till att kolla upp vad som gäller vid bokning.
  • Se till att rasta hunden ordentligt innan avfärd och kolla om det finns något längre stopp för en kortare kisspaus.
  • Ta med vatten och vattenskål.

Är du en av de som har valt att skippa den svenska julen och istället ska resa utomlands med ditt husdjur? Då finns det en del att hålla koll på. Läs mer på FirstVets hemsida.

Vill du få tips och tricks om hur du bäst reser med katt i transportbur? Se en instruktionsfilm hos FirstVet.

Undrar du över livet med husdjur under julen, och hur du bäst förbereder dig inför den tid på året då många djur råkar äta något de inte borde eller skada sig på julpynt? Besök FirstVets julspecial.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #firstvet #jul #resamedhund #hundgodis

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.