Hundars sämre fruktsamhet kopplas till miljögifter i fodret

En omfattande brittisk studie visar kraftiga och snabba förändringar av fertiliteten hos hanhundar, vilket misstänks ha ett samband med miljögifter.Hundar vid en brittisk kennel har följts under 30 år. Under den perioden har hundarnas spermakvalitet försämrats från 90 till 60 procent.

Dessutom har forskarna noterat att testiklarna inte vandrar ned i pungen utan blir kvar i bukhålan i större utsträckning än tidigare. Orsaken till detta tros var miljögifter i hundmaten, rapporterar Sveriges Radio, SR. – Det är en intressant studie, framför allt för att man har följt hundarna under så lång tid, säger Bert-Ove Lund, toxikolog vid Kemikalieinspektionen, till SR.

Forskarna misstänker att orsaken bakom reproduktionsstörningarna har att göra med miljögifter. De tror att hundarna får i sig dessa via fodret. För när man undersökte testikelvävnaden och dessutom analyserade en lång rad kommersiella hundfoder, visade det sig att både testiklar och foder innehöll miljögifter.

Läs mer här (sverigesradio.se)

En äldre artikel men läsvärd!

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #testiklar #fertilitet #hundfoder #forskning

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.