Fler hundar överlever cancer – så kan du upptäcka knölar på din hund

Våra hundar blir allt äldre och med en stigande ålder ökar risken för cancer hos människans bästa vän. – Jag tycker att man regelbundet ska känna igenom sin hund, då kan man upptäcka knölar i tid, säger veterinären Sandra Douglas.

Att hundar får knölar och ojämnheter i huden kan bero på flera orsaker, oftast är knölarna ofarliga, men de kan vara elakartade tumörer. Därför är det viktigt att få rutin på att känna igenom sin hund, säger Sandra Douglas, chefsveterinär hos Anicura.

Vid en tidig prognos finns det nämligen gott hopp om att bota hunden.

– Alla cancertumörer känns inte utanpå, men de som sitter i huden och i juvret samt till viss del i testiklarna kan man upptäcka med handen.

Blir tröttare

För att upptäcka cancertumörer som sitter på insidan av hunden så handlar det mer om att vara uppmärksam på hundens allmäntillstånd, om beteendet förändras. Den kanske blir tröttare eller dricker mer.

– Ibland kan det vara ganska tydliga förändringar, andra gånger är det mer vaga symptom.

Hundar har en högre medellivslängd i dag i jämförelse med för 20–30 år sedan, därför kan en del av förändringarna hos hunden bero på att den är gammal, men de kan också vara cancer.

Större hundar – större risk

– Lever man i en nära relation med sin hund så har man en god chans att upptäcka förändringarna och jag tycker man ska ta det på allvar och uppsöka en veterinär.

Större hundar löper större risk att få tumörer tidigare i livet än små hundraser. Vissa hundraser är också mer benägna än andra att få cancer.

– Genom kirurgi kan hunden bli helt botad från cancer, men det går även att behandla hundar med cellgifter och strålbehandling, säger Sandra Douglas.

Här kommer 5 tips på hur du kan upptäcka knölar hos din hund:

  1. Försök att få det till en rutin! Varje gång du borstar pälsen ordentligt eller klipper klorna så känner du även igenom hunden för att upptäcka eventuella knölar. Känn åtminstone en gång per månad, exempelvis i varje månadsskifte.
  2. Bestäm en särskild ordning för hur du känner på din hund. Börja framifrån på huvudet, titta även i munnen. Ta sedan en sida av kroppen i taget, glöm inte ben, tassar, mage och svans.
  3. Använd båda händerna. Känn på hudytan, rulla huden mellan fingrarna där det går, men känn även hur det känns på djupet under huden. Om du hittar något; jämför med andra sidan. Var inte för försiktig, utan använd ett fast tryck.
  4. En knöl kan kännas på olika sätt. Den kan vara hård eller mjuk, avgränsad eller utspridd, den kan sitta löst eller vara fast och inte gå att rubba. Den kan ibland synas, sticka upp eller vara hårlös. Alla varianter finns!
  5. Kom ihåg att alla knölar inte är farliga! Tumörer behöver inte vara elakartade. Knölar kan också uppstå efter insektsbett eller annan skada. Vissa kan till och med vara en normal anatomisk detalj.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #cancer #anicura

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.