Man åtalad för djurplågeri – var tredje person bryter mot djurförbud

Då länsstyrelsen gjorde ett oanmält besök på en gård utanför Växjö, hittade man en kraftigt avmagrad hund som fick avlivas direkt. Nu åtalas en man i 70-årsåldern för djurplågeri.

Enligt Smålandsposten har mannen i förhör sagt att hunden åt mer än normalt, men att den ändå fortsatte att bli allt magrare. Mannen har varit granskad av länsstyrelsen sedan 2004 när det gäller brister i djurskötsel. Sedan sommaren 2018 har han också haft djurförbud.

Var tredje bryter mot djurförbud

Varje år utfärdas omkring 200 djurförbud i Sverige, men långt ifrån alla följer reglerna. Förra året gjorde landets länsstyrelser 264 kontroller av personer med djurförbud. Totalt bröt 100 av de kontrollerade mot sitt djurförbud.

En stor andel av de som får djurförbud fortsätter att ha djur, visar en sammanställning som SVT Nyheter har gjort.

Nära länsstyrelsen förra året kontrollerade 264 personer som fått djurförbud hade 100 av dem brutit mot det – mer än var tredje person. Kontrollerna sker slumpmässigt eller till följd av tips från allmänheten.

– Det är högt prioriterat från oss att göra kontroller mot folk med djurförbud. Men vi måste också väga av hur vi lägger våra resurser, säger Jenny Larsson, vid länsstyrelsen i Gävleborg, till SVT.

Flera av dem som vanvårdar djur har gjort det i flera år och de är oftast svåra att stoppa.

– Det är endast i ett fåtal fall där någon uppsåtligen skadar djur. I de allra flesta fall beror det på helt andra omständigheter: psykisk ohälsa, livskris och så vidare, säger Lena Jacobsson, förundersökningsledare på djurskyddspolisen, till SVT.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #djurplågeri #djurförbud #länsstyrelsen

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.