När dyra veterinärkostnader hopar sig

Att besöka en veterinär är något som alla hundägare behöver göra någon gång. Förhoppningsvis är det inte för något mer än en vaccination men ibland kan det vara av allvarligare orsaker. Vid dessa tillfällen uppstår en stor oro hos många hundägare, och inte bara för sin fyrbenta vän. Det kan även uppstå en oro för kostnaden.

(Källa: Unsplash)

Priserna har ökat

Veterinärkostnaderna har ökat markant de senaste fem åren. Mellan 2015 och 2017 visade undersökningar från flera försäkringsbolag att den generella ökningen låg på 22 procent hos större kliniker. Hos mindre kliniker uppgick ökningen till 66 procent. I vissa fall täcker inte försäkringen hela beloppet och beroende på orsaken till besöket och eventuell behandling kan slutsumman bli hög. I ett fall där en Siberian husky drabbades av andningsproblem slutade notan på över 100 000 kronor. Försäkringsbolaget betalade ca. hälften av kostnaden. Resten fick ägaren betala själv.

När sjukdomar och skador uppstår plötsligt är det inte alltid att det finns en sparkassa att ta av för att betala veterinärkostnader. Det behöver däremot inte betyda att man inte kan ge sin fyrbenta vän vård. För tillfällen som dessa finns det långivare som erbjuder lån med utbetalning när som helst på dygnet. Dessa lån kan antingen vara i form av ett vanligt lån, som betalas ut på kontot, eller som en så kallad kontokredit. Detta är ett konto som du kan hämta pengar ifrån när du behöver det och du betalar endast ränta på pengarna du använder. Det finns flera långivare som beviljar lån med utbetalning dygnet runt och det är viktigt att jämföra dem för att få de bästa villkoren och räntorna.

Jämför veterinärkliniker

Precis som du jämför långivare bör du jämföra veterinärkliniker. Det är en fördel att göra detta i förebyggande syfte eftersom du då redan vet vilka kliniker som kan hjälpa dig när din hund behöver vård. Större kliniker kan erbjuda både akuttider och ha nattöppet. De kan även ha fler medicinska instrument som t.ex. röntgenmaskiner, och specialiserade kirurger. Mindre kliniker tenderar däremot att ha lägre priser men specialisera sig mer på allmänvård, vaccination och kastration/sterilisering. Eftersom det inte finns några riktlinjer för kostnaderna för veterinärvård kan det vara bra att lista vilka kliniker som skulle passa dig, din hund och din plånbok.

(Källa: Unsplash)

Onödiga veterinärbesök

Det finns också veterinärbesök som hade kunnat undvikas. Genom att dagligen göra en kontroll av din hund får du en bättre koll på hundens allmänna hälsa. Titta efter trötthetstecken, hälta och var uppmärksam på mat och dryck. Vissa hundar är ibland kinkiga med maten men det behöver inte betyda att de har ont eller problem med magen eller med tänderna. Se till att klippa klorna ofta, borsta tänderna på din hund och håll pälsen välvårdad för att undvika att hudåkommor utvecklas. Motionera din hund enligt rasens aktivitetsnivå och se till att den får rätt typ av foder.

Det går att undvika onödiga veterinärbesök genom att ge sin hund de bästa förutsättningarna för att må bra. Se till att du alltid har en förmånlig djurförsäkring och uppsök veterinären när det verkligen behövs. Oroa dig heller inte finansieringen. Det går att lösa, och det med kort varsel.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundblogg #hundleksak #veterinär

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.