Forskning: Allergisk mot hundar? Det kan bero på hanarna

Foto: Unsplash

Älskar du hundar, men är allergisk? Det kan finnas en lösning som är enklare än allergimedicin. Kastrera din hane eller välj en tikvalp.

”Upp till 30% av människor som är allergiska mot hundar är faktiskt allergiska mot ett specifikt protein som tillverkas i hundars prostata,” säger Dr. Lakiea Wright, en allergiläkare vid Brigham and Women’s Hospital i Boston.
Medan proteinet identifierades för många år sedan, godkändes ett tillförlitligt blodprov för allergenet först av US Food and Drug Administration i maj förra året.
”Om du bara är allergisk mot det specifika proteinet i hanhunden, kan du tåla en tik eller en kastrerad hund,” säger Dr Wright.

Så fungerar husdjurallergier


Allergier mot husdjur är vanliga, särskilt hos personer som har astma eller andra allergier som pollen eller damm. Tre av tio personer med någon allergi är också allergiska mot katt eller hund, enligt Astma- och Allergiförbundet i USA.

Det är inte djurets päls som utlöser den allergiska reaktionen. Det är proteiner i urin, saliv och mjäll (eller döda hudceller), från hunden eller katten som får ett överkänsligt immunsystem att reagera. Hittills har vetenskapen identifierat sex specifika hundallergener.
Och det är här den goda nyheten kommer in: Människor kan vara allergiska mot ett eller flera av de fem hundproteinerna, men inte andra, vilket kan påverka vilken ras eller kön som får dig att reagera.

Eftersom alla hundar producerar en eller flera typer av proteiner finns det inte en ”hypoallergenisk” hund, säger Dr Wright.
”När vi misstänker en hundallergi testar vi för det hela allergenet,” förklarar dr Wright. ”Men då tittar vi också på specifika proteiner, de delar som utgör helheten, för att förfina diagnoserna.”
Hos hanhunden produceras ett protein som heter Can f 5 i prostatan. När hunden kissar, kan proteinet spridas till huden och pälsen på hela kroppen.

”Dessa proteiner är väldigt lätta, så de sprids i luften när djuret rör sig”, säger Dr Wright, ”De kan också finnas i luften länge och landa på våra möbler, säng, till och med på våra kläder.”
Eftersom vi bär dem på våra kläder, kan sällskapsdjurens allergener hittas i hem och andra platser där ett husdjur aldrig har varit.

Hur vet du om du bara är allergisk mot hanhundar?


Börja med att ge din allergiläkare en god uppfattning av dina symtom, säger Dr Wright. När började symptomen? Tycker du att du bara nyser – då du träffar hanhundar?
Tänk också på: Hur många andra allergier har du? Mer än tre specifika typer gör dig särskilt utsatt för att utveckla astma eller andra andningsproblem, säger Dr Wright.

Läkare kan testa för en reaktion på Can f 5 med ett blodprov, vilket godkändes för inte så länge sedan av US Food and Drug Administration i USA, skriver CNN i en artikel om husdjursallergi.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundblogg #hundleksak #allergi #husdjursallergi

Husdjur
Husdjur


Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.