Min hund är dräktig – behöver en dräktig tik kosttillskott?

Foto: Pixabay

En av den dräktiga tikens viktigaste uppgifter är att förse sina valpar med de näringsämnen som valparna behöver i sin utveckling. En balanserad kost via avelstiken stödjer valpens utveckling: påverkar bland annat utvecklingen av valpens inlärningsförmåga och sinnen. Kosten kan även ha betydelse för att hunden ska få en frisk hud i vuxenlivet.

Omega-3 DHA är ett viktigt näringsämne för den dräktiga tiken och hennes valpar

Omega-3 DHA är en fettsyra som har viktiga uppgifter både i den dräktiga hundens kropp och i valparnas kropp. DHA påverkar bland annat tikens chanser att bli dräktig och valpkullens storlek, samt stödjer exempelvis utvecklingen av valparnas inlärningsförmåga och luktsinne.

Hundens kropp kan producera DHA men inte tillräckligt mycket för att täcka hela behovet. I början av livet då valpens hjärna och sinnen utvecklas är behovet av DHA speciellt stort. Därför mår valpen bra av att få ett tryggt kosttillskott som innehåller rikligt med omega-3 DHA. Fisk och speciellt fiskolja är det födoämne som innehåller mest DHA. Innan valparna övergår till fast föda får de DHA via sin mamma.

Hur påverkar ett tillskott av omega-3 DHA tiken som ska få valpar?

Om DHA-nivån i avelstikens kropp är låg kan detta påverka tikens chanser att bli dräktig och även valpkullens storlek. I en undersökning som innefattade över 17 000 parningar kunde det fastslås att då tikens kost innehåller rikligt med omega-3 fettsyror höjs DHA-nivån i vävnaderna, förbättras chansen att bli dräktig, minskas antalet dödfödda valpar och dessutom hålls storleken på valpkullen uppe även vid upprepade dräktigheter (Kelley 2000).

Nutrolin® PUPPY & MOM är en näringsolja som är rik på omega-3 DHA ur fiskolja och lämpar sig därför utmärkt som DHA tillskott till tiken som ska få valpar. PUPPY & MOM innehåller förutom omega-3 DHA dessutom tillsatt, naturlig E-vitamin. Produkten är 100 % naturlig.

Nutrolin® PUPPY & MOM ges till avelstiken från slutet av dräktigheten till digivningens slut. Ifall tiken har haft valpar tidigare rekommenderar vi att tiken får PUPPY & MOM i god tid innan parning. Upprepade valpningar resulterar nämligen i en låg DHA-nivå i kroppens vävnader och det räcker förhållandevis länge innan vävnadernas DHA-lager fyllts.

Vilken betydelse har omega-3 DHA för valpen?

Omega-3 DHA är den viktigaste fettsyran för cellerna i hjärnan, ögats näthinna och luktsinnet. En tillräcklig nivå av omega-3 DHA i tikens kost under dräktigheten och i valpens kost efter avvänjningen garanterar utvecklingen av valpens inlärningsförmåga (Kelley 2000, Zicker m.fl. 2012). Med hjälp av undersökningar på djur har det även kunnat konstateras att då kosten inte innehåller tillräckligt med DHA försämras den inlärnings- och diskriminationsförmåga som baserar sig på luktsinnet (Greiner m.fl. 2001).

Intag av omega-3-fettsyror under fostertid och digivning kan dessutom minska risken för atopiska sjukdomar i vuxenlivet. Detta kom fram i en undersökning där forskarna följde med i vilken grad barn till atopiska mödrar insjuknar i atopiska sjukdomar (Miles & Calder 2015). Nutrolin® PUPPY & MOM innehåller mer av den viktiga omega-3 DHA fettsyran än vanlig lax- eller annan fiskolja.

Börja ge av Nutrolin® PUPPY & MOM direkt till valparna då de övergår till fast föda. Oljan ges sedan ända tills valparna är ca 12 månader gamla.

I samarbete med Nutrolin

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #nutrolin #utställning #pälsvård #kosttillskott #dräktig #DHA #EPA

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.