Skydda dig själv från fästingburna sjukdomar – behandla ditt husdjur redan nu

Den milda vintern innebär att fästingsäsongen har startat rekordtidigt i år. Under månaderna när spindeldjuren är vakna oroas många över fästingburna sjukdomar. Dock är få medvetna om den höga risken att husdjuren kan överföra fästingar till människor. En undersökning från FirstVet visar nämligen att färre än hälften av de tillfrågade vet att det är en viktig anledning till att skydda husdjuren från spindeldjuren.

När temperaturen närmar sig fem grader vaknar fästingarna till liv, vilket innebär att fästingsäsongen redan är i gång i stora delar av landet. En ny undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av FirstVet visar att de flesta tror att den främsta anledningen att ge husdjur fästingskydd är för att skydda djuren mot sjukdomar. Vad många missar är dock att det råder hög risk för att husdjuren även för över fästingar till människor. Bara fyra av tio tillfrågade anger att en viktig anledning att skydda sina djur är att i förlängningen skydda sig själv.

– Om din hund eller katt vistas utomhus i ett fästingrikt område finns det en stor risk att de får fästingar. Djuret kan, förutom att själv bli sjuk, överföra fästingar till människor som kan bli allvarligt sjuka. Vistas ditt husdjur mycket i naturen bör du därför definitivt skydda det mot fästingar, något som många missar. Om du hittar en fästing på ditt djur ska den tas bort så fort som möjligt. Ju längre fästingen sitter kvar ju högre risk är det att smitta överförs till djuret, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet.

En av fem verkar anse att det faktum att fästingar är obehagliga, rent av äckliga, är en viktig anledning till att skydda sina djur. Samtidigt uppger en av tio att en viktig anledning är att effektivt kunna utrota fästingarna.

Undersökningen visar också att en av tre svenskar väljer att skydda sig mot fästingar. Vanligast är att vaccinera sig mot TBE. Men hur kan man bäst förhindra att husdjuret får fästingar? Bland annat går det att behandla djuren genom fästingförebyggande medel, så kallad fästingprofylax, i form av spot-on-lösningar, halsband och tabletter. Men det finns även andra sätta att skydda sig själv och djuren.

Så skyddar du dig själv och ditt djur från fästingar:

• Använd långbyxor, långärmat och gärna stövlar. Stoppa in byxorna i stövlarna och ha den långärmade tröjan innanför byxorna.

• Använd ljusa kläder, på dem är det enklare att upptäcka fästingar.

• Om du vet att du befunnit dig på en plats med mycket fästingar, undersök då hela kroppen när du kommer hem. Glöm inte ljumskar, hals, bakom öronen, armhålor och hårfästet. Ta gärna en dusch. Gör detsamma på din hund eller katt.

• Eftersom fästingar trivs sämre i kortklippt gräs är det ett bra tips att klippa gräsmattan.

• Låt inte hunden springa i fuktiga diken med högt gräs eller sly.

Läs mer om fästingar här.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundblogg #fästingar #firstvet #TBE #borrelia

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Skydda dig själv från fästingburna sjukdomar – behandla ditt husdjur redan nu

  1. Pingback: Fästingarna har vaknat så skydda ditt djur redan nu

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.