Hund harklade upp en levande tungmask – kan smitta till människor

Foto: pixabay

En tungmask på 10 centimeter hittades nyligen i nosen på en hund, importerad från Rumänien. Den orsakade symtom i form av harklingar, men när masken väl släppte taget och kom ut så avklingade symtomen. Nu mår hunden bra igen, meddelar ägaren.

Den här arten av tungmask finns normalt inte i Sverige och det är första gången på tio år som SVA fått in ett sådant fynd. Hunden fick troligen i sig nymfstadier av masken efter att ha utfodrats med slaktavfall från idisslare. Flera undersökningar har sedan visat att inga fler maskar finns kvar hos hunden. Foto på tungmasken här

Mer om tungmask

Tungmasken är en parasit som även kan smitta människor, speciellt om man äter otillräckligt upphettad inälvsmat. Den kan även smitta via sekret från hundens nos. Masken är inte livshotande, även om den är obehaglig att få i näshålan, skriver SVA.

I Norden har enstaka fall av tungmasken Linguatula serrata påvisats hos hundar importerade från Rumänien.

Människor kan smittas av tungmask

Hundar smittas vanligen av att äta rått infekterat slaktavfall. Symtom hos en infekterad individ kommer från näsa och svalg och yttrar sig i form av fnysningar, harklingar och irritation. Även människa kan infekteras, både med ägg från värddjur eller med nymfer i rå inälvsmat. Människor får sällan allvarliga symtom, men parasiten är obehaglig då nymferna sätter sig i näshålan.

Behandling

Dessvärre är tungmasken svår att avdöda med läkemedel. Parasiterna kan möjligen avlägsnas manuellt under narkos. I de fallen som SVA har kommit i kontakt med fnös respektive harklade hundarna ut maskarna, skriver SVA.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundblogg #tungmask #SVA #rumänien #importhund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Hund harklade upp en levande tungmask – kan smitta till människor

  1. Rebecca skriver:

    Gäller att jobba upp immunförsvar både hos vovve och hos matte. Det går ju tydligen att smittas av corona via hunden så det här lär väl vara extra aktuellt nu. Hundarna kan ju ha det viruset i tarmsystemet.

  2. Pingback: Maskliknande parasit första gången hos hund i Finland – smittar även till människor

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.