Svenska Kennelklubben kritiserar Evidensias kastrationskampanj

Djursjukvårdsföretaget Evidensia lanserade nyligen en kampanj där man erbjuder rabatt på kastration av hund. Med anledning av detta har Svenska Kennelklubben skickat ett brev till Evidensia och kritiserat deras indirekta uppmaning till kastrering av hundar utan föreliggande medicinska skäl.

Nedan följer brevet i sin helhet: 

Det är med stor förvåning Svenska Kennelklubben, SKK, ser Evidensias helsidesannons om rabatt för kastration av hund. Under rubriken ”Kastration – Trygghet för hund och ägare” ger man ett intryck att kastration är en del i ett trygghetskoncept.

Kastration av hund har främst använts som ett redskap för populationskontroll i länder där man har frilevande gathundar. Detta behov finns inte i Sverige. Vad tryggheten för hund och ägare består av i Evidensias resonemang är svårt att förstå.

Det är oroande om ett stort antal hundar kastreras i tidig ålder, utan medicinsk eller annan indikation, och på så vis utesluts från avelsarbetet långt tidigare än en utvärdering av hundens eventuella avelsvärde kan göras. Eftersom många hundraser idag består av små populationer motverkar denna begränsning av avelsbasen SKKs uttalade intention att avel ska bedrivas på ett långsiktigt och hållbart sätt. Särskilt gäller detta för inhemska raser där avelsmaterial inte kan importeras.

Även om kastration kan medföra att risken för vissa sjukdomstillstånd kan minska så kan också kastration öka risken för vissa sjukdomstillstånd. I Evidensias annons nämns endast att det finns viss risk för övervikt.

Förändring av mentalitet och andra egenskaper bör ske genom ett välplanerat avelsarbete. Försök att förändra beteenden genom rutinmässig kastration kan därmed inte stödjas av SKK. Vi vill understryka vikten av att rasklubbar och uppfödare ger valpköpare relevant information om den aktuella hundrasens mentalitet, beteende och aktiveringsbehov innan köp.

Det är att betrakta som en mycket negativ utveckling om den svenska traditionen att utbilda och träna hund, för att på så vis säkerställa en god relation mellan hund, hundägare och omvärld, ersätts av kirurgiska ingrepp som ett försök att göra hunden mer hanterbar.

I de fall hundägaren överväger att kastrera sin hund ska operationen föregås av en diskussion initierad av veterinären angående såväl fördelar som nackdelar med ingreppet. Om avsikten är att försöka att komma tillrätta med ett problembeteende hos hunden bör djurägaren rådgöra med någon som besitter erforderlig kompetens på området.

SKK menar att Evidensias annonsering är vilseledande för konsumenten, alltså hundägaren. Kastration av hund i den svenska veterinärvården bör följa Sveriges veterinärförbunds smådjurssektions riktlinjer för kastration vilken tar upp alla de aspekter som man bör diskutera med hundägaren. Man borde kunna kräva av en av landets största veterinärvårdsaktörer att följa den utfärdade riktlinjen rörande kastration.

SKK har vid tidigare möten med veterinärbranschen haft en bra diskussion om det olämpliga i att göra kastrationskampanjer för hund. Vi har uppfattat det som att vi haft en ömsesidig överenskommelse om att inte på detta okritiska sätt göra reklam för kastration, just på grund av den komplexitet som Veterinärförbundets riktlinjer visar.

Från och med 2017 gäller utställningsförbud för kastrerade hanhundar.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundblogg #SKK #evidensia #testiklar #kastrering #kastration

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.