Nya djurskyddslagen förbättrar Sveriges ranking i globalt djurskyddsindex

Idag släpper World Animal Protection sin ranking över länders prestationer inom djurskyddsområdet. Sverige placeras bland länderna i topp, tillsammans med Storbritannien och Österrike.

Sveriges nya djurskyddslag uppmärksammas särskilt och att Sverige generellt har högre ambitioner än EU. Även arbetet för att förbättra det globala djurskyddet lyfts fram. I rapporten konstateras att Sverige på många områden kan fungera som ett föredöme för andra länder. 

–          Djurskyddslagen ser djur som kännande varelser och att de har ett värde utöver nyttan de kan ha för människor och det är bra, säger Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection Sverige.

Samtidigt får Sverige kritik för att inte vara lika tydlig när det gäller vilda djur. Förekomsten av pälsfarmer, avsaknad av heltäckande förbud mot att använda vilda djur i cirkus samt att Sverige tillåter marina däggdjur i fångenskap drar ner betyget.

–          Det är inkonsekvent av Sverige att tillåta sådana verksamheter och det drar ner vårt anseende globalt, anser Roger Pettersson, som vill att Sverige snarast inför förbud mot dessa verksamheter.

Sverige får samtidigt lovord för sitt internationella arbete och för att på många områden gå längre än EU.

–          Vi har detaljregler för de flesta lantbruksdjur, vilket EU saknar. Sverige tillåter inte slakt utan bedövning, längre djurtransporter än 8 timmar eller svansklippning av grisar för att nämna några områden där Sverige går före, konstaterar Roger Pettersson.

–          Vi driver också på internationellt för att djur ska få det bättre. Det märks inte minst inom arbetet mot antibiotikaresistens och för en FN-deklaration om djurs välfärd.

I rapporten får även en del företag kritik.

–          Kolmårdens djurpark har avslutat ”Närkontakt med varg”, men fortsätter att tjäna pengar på andra former av närkontakt med vilda djur, som ”Närkontakt med delfiner”. Delfiner och andra vilda djur i fångenskap mår inte bra av närkontakt med människor. Djurparker bör genast avsluta alla sådana aktiviteter, avslutar Roger Pettersson.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #hundkoppel

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.