Ta hand om hunden i värmen

Sol och värme kan skapa problem för våra hundar. Hur tar man bäst hand om hunden när temperaturen stiger? Här får du tips om vad som är bra att tänka på för att hunden ska må bra.

Hjälp hunden i värmen – tips och råd

Agrias veterinär Anna Tranell Lindman tipsar om vad du kan tänka på under varma dagar för att underlätta för hunden.

  • Lämna aldrig hunden ensam i bilen
  • Hunden ska alltid ha tillgång till färskt vatten
  • Se till att hunden lägger sig i skuggan
  • Var extra försiktig med gamla hundar, sjuka hundar och trubbnosiga hundar
  • Avvakta med långpromenaderna till sena kvällar eller tidiga morgnar
  • Tänk på att asfalt blir väldigt varmt och kan skada hundens tassar
  • Tänk på att det kan bli väldigt varmt på bussar och andra transportmedel
  • Även hundar kan bränna sig i solen, så var försiktig

Om din hund blir överhettad – så här gör du

Erbjud din hund vatten att dricka. Skölj av hunden i svalt vatten eller blöt en handduk och lägg på hunden. Att blöta/bada hundens tassar är också bra. Åk genast till veterinären med hunden om den är allmänpåverkad. Hos veterinären fortsätter arbetet med att sänka hundens kroppstemperatur. Beroende på hundens tillstånd kan dropp och eventuell medicinering behövas.

Hundar i bilar

Lämna aldrig en hund i bilen en varm dag. Det räcker inte med att ha neddragna fönster, då det kan bli extrema temperaturer ändå. Tänk på att det även kan bli varmt i bilen under bilfärden. Se därför till att erbjuda hunden vatten, packa inte tätt runt hundburen, se till att ha ventilationen på och stanna för paus ofta.

Vatten

När temperaturerna stiger är det extra viktigt med vatten. Se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten. Ta även med vatten när ni går på promenad eller ska iväg någonstans.

Skugga

Oavsett var ni befinner er, i hemmet, på landet, promenaden eller på en uteservering – se till att hunden kan lägga sig i skuggan. Tänk på att det kan vara varmt i skuggan också, försök hitta en plats där det även fläktar lite.

Extra känsliga hundar

Var extra noggrann om du har en gammal hund eller valp då de är extra känsliga för värme. Även sjuka hundar, som hundar med hjärtfel, behöver extra omtanke när värmen kommer. Generellt är också hundar med riklig päls och svart färg känsligare för värme. Trubbnosade hundar har extra svårt med temperaturregleringen och blir lättare överhettade samt svullnar i andningsvägarna redan vid ganska lindrig värmepåverkan.

Promenader

Ta bara korta rastningsrundor mitt på dagen när det är som varmast. Längre promenader och annan typ av aktivering eller träning är bäst att ta tidiga morgnar eller sena kvällar när temperaturen är lägre.

Tillbehör/utrustning

Kylvästar och kyldynor, det finns stort utbud av produkter som rätt använda kan underlätta för hunden i värmen.  Vattenflaskor eller skålar som är enkla att ta med är bra för alla hundar.

Bad

Ett svalkande dopp är skönt för en hund när det är varmt. Det finns dock en hel del att hålla koll på när man tar med sin hund att bada. Hundar får inte vistas på alla stränder. Det är viktigt att hunden kan ligga i skuggan. Låt inte en hund bada om det är risk för algblomning. Och tänk på att alla hundar inte är bra simmare. Flytväst är då ett bra hjälpmedel, som bör bäras även av de riktigt duktiga simmarna om ni befinner er på en båt eller brygga.

Bussar, tåg och tunnelbanor

Det kan bli extremt varmt på bussar, tåg och i tunnelbanor. Alla transportmedel är inte utrustade med luftkonditionering och kan snabbt bli för varma för våra hundar. Gå av direkt om du märker att det är för varmt!

Solbränna

Även hundar kan bränna sig i solen. Extra känsliga är ljusa eller vita hundar och framförallt på kroppspartier med gles behåring eller där det helt saknas päls. Undvik direkt solljus för att minska risken för att hunden bränner sig. Solskyddskräm kan ibland behövas om det är svårt att helt komma undan solens starka strålar. Använd då en solskyddskräm avsedd för hundar eller möjligen en för människor som då skall vara parfymfri.

Skriven av: Caroline Willberg Johnn, 06 maj 2020

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #agria #värmen

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.