Algblomningen har startat – kommunen avråder från bad

Foto: pixabay

Algblomningen har startat i Sundstatjärn, och Karlstads kommun avråder från att bada där. Särskilt farligt kan det vara för barn och hundar.

Just nu har algblomningen kommit igång i Sundstatjärn. Därför avråder Karlstads kommun från att bada här. Avrådan gäller både för människor och hundar och gäller från 25 juni tills vidare. Beroende på väder och vind kan mängden alger förändras.

– I nuläget avråder vi från bad. Man bör vara särskilt försiktig att låta barn och hundar bada, säger Claes Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Det kan gå bra att bada i vatten med algblomning, men se till att inte svälja något vatten och det är också en bra idé att duscha efteråt. Det finns alltid risk att drabbas av exempelvis hudirritationer eller andra problem.

Kan leda till illamående och kräkningar

De första symptomen vid förgiftning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Om du får något av symptomen bör du ta kontakt med läkare.

Vanligtvis krävs det större mängder vatten än en kallsup för att bli dålig, men avvakta och var uppmärksam på symptom. För vuxna människor är risken normalt liten att drabbas av förgiftning. Barn, speciellt småbarn, får lättare i sig vatten och bör därför hållas ifrån vatten med algblomning eller under uppsikt.

Djur drabbas värre

Husdjur, boskap och vilda djur är de som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar. Djur som dricker algvatten kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning. Husdjur som uppvisar symptom bör därför få veterinärvård så fort som möjligt.

Undvik att bada

För att vara på säkra sidan bör man låta bli att bada när vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger. En skylt om avrådan från bad kommer att sättas upp på badplatsen, skriver Karlstads kommun på sin hemsida.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #algförgiftning #algblomning

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.