Var tredje svensk funderar på att skaffa husdjur – Tänk på detta innan

En ny undersökning från FirstVet visar att en av tre svenskar just nu funderar på att skaffa husdjur och att majoriteten kan även tänka sig att adoptera ett. Coronakrisen och en väntande sommar i Sverige har ökat intresset. FirstVet tipsar om vad du ska tänka på innan du slår till.

Allt fler svenskar skaffar hund, visar statistik från Svenska Kennelklubben. FirstVets nya undersökning från YouGov visar dessutom att var tredje svensk just nu går i tankarna kring att skaffa en fyrfota familjemedlem. Coronapandemin har gjort att 15 procent av svenskarna har blivit mer sugna på ett husdjur. Den främsta anledningen till detta är att man planerar att tillbringa sommaren hemma i Sverige och på så sätt har tid och möjlighet att vara med en liten valp eller annat djur.

– Det är fantastiskt roligt och givande att ha ett djur i sitt liv. Men innan du bestämmer dig för att skaffa husdjur är det viktigt att fundera på ett antal saker. En sådan sak är tid. Många upplever just nu att de har tid då de på grund av coronakrisen tillbringar mycket tid hemma. Men det kan också vara värt att fundera på hur tillvaron kommer att se ut efter krisen. Hur kommer exempelvis djurets vardag se ut när vi återvänder till arbetsplatser och skolor?, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet.

Majoriteten positiva till adoption

Undersökningen från FirstVet visar också att 62 procent av svenskarna skulle kunna tänka sig att adoptera ett husdjur. Kvinnor ställer sig mer positiva till adoption än vad män gör. Hela 71 procent av kvinnorna svarar att de kan tänka sig att adoptera ett djur. Motsvarande siffra bland män är endast 55 procent. För dem som är positiva är det dock viktigt att adoptionen sker via en seriös aktör och att det är möjligt att adoptera den ras eller det djur som man är intresserad av.

Detta ska du tänka på innan du skaffar hund

Tid
Tid är en viktig aspekt att fundera över innan du skaffar husdjur. Om du planerar att skaffa hund är det bra att tänka på både hur ditt liv ser ut i dag men också på hur det kommer se ut längre fram. Har du exempelvis tid att rasta din hund flera gånger om dagen och har du tid att uppfostra hunden? Om du arbetar eller går i skolan är det också viktigt att tänka på hur hundens vardag ska se ut.   

Ensamtid
En hundvalp ska inte lämnas ensam mer än korta stunder. Ett tips är därför att planera så att valpen inte behöver vara ensam de första månaderna. Hur länge en vuxen hund kan vara ensam varierar beroende på ras men också från hund till hund. Vissa vill inte alls vara själva medan andra kan tränas att vara ensamma upp till sex timmar. Enligt Jordbruksverkets föreskrifter ska en hund rastas minst var sjätte timme.

Kostnader 
Förutom själva kostnaden för att köpa hund tillkommer även kostnader som försäkring, mat och utrustning. Det kan också vara bra att tänka på att vissa hundraser behöver klippas och trimmas regelbundet. Ett tips är därför att räkna på vad det skulle kosta att ha hund i snitt varje månad. På FirstVets hemsida kan du se ett prisexempel på vad det kostar att ha hund det första året.

Ras 
När du ska välja ras kan det vara bra att fundera på vad du vill göra med din hund. Varje ras är från början avlad för ett speciellt syfte. En del för att jaga och en del för att valla, de har därför mycket energi som de behöver få utlopp för. Medan andra raser mår bra av en långpromenad eller lite bus utomhus varje dag.

Valp 
Var noga med att träffa valpen som du planerar att köpa hemma hos uppfödaren så att du kan se att hunden mår bra och kommer från en trygg miljö. Om det är möjligt är det bra att göra detta flera gånger. Det är också viktigt att träffa valpens mamma och gärna även pappa så att du kan kontrollera att de är friska och sociala. Om valpen eller föräldrarna är sjuka eller rädda bör du avbryta köpet och leta reda på en annan uppfödare. Andra varningssignaler som kan vara bra att vara uppmärksam på kan du läsa på FirstVets hemsida.

Är uppfödaren seriös svarar hen gärna på dina frågor om hundarnas beteende och ursprung. Du ska också se till att träffa valpens mamma och gärna pappa, så att du kan kontrollera att de är friska och sociala. Om valpen eller föräldrarna är sjuka eller rädda ska du avbryta köpet och leta efter en annan uppfödare.


Några varningssignaler att vara uppmärksam på


Det är aldrig, oavsett ras eller blandras, normalt att en valp eller vuxen hund:

  • har svårt att andas och/eller andas ljudligt
  • kniper med ögonen och/eller att ögonen är röda eller inflammerade
  • har rodnande och/eller kliande hud
  • haltar

Köp aldrig en valp för att du tycker synd om den!

Avtal och intyg
När du hämtar valpen ska du få med dig följande avtal och intyg:

  • Registreringsbevis
  • Köpeavtal
  • Veterinärbesiktningsintyg som är max sju dagar gammalt
  • Vaccinationsintyg (om valpen är vaccinerad)
  • Ägaranmälningsblankett med hundens uppgifter ifyllda som visar att valpen är id-märkt med chip eller tatuering. (Blanketten skickas ibland in direkt av uppfödaren).

Försäkring
Uppfödaren har ofta en försäkring som ägaren kan ta över. Om så inte är fallet behöver du teckna en egen. Om hunden inte är försäkrad kan det bli mycket höga kostnader när den behöver besöka veterinären eller djursjukhus.

TÄNK EFTER FÖRE INNAN DU KÖPER EN HUNDVALP ELLER ETT HUSDJUR!

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #blocket #coronavalp #hundvalp #köpahund #skk #köpavalp

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.