30-tal hundar från Ryssland ska rabiestestas

Foto: pixabay

Just nu arbetar bland andra Länsstyrelsen i Östergötland med en införsel av hundar som misstänks vara ovaccinerade mot rabies. Den stora efterfrågan på hundar kan innebära att den illegala importen av hundar ökar.

– Vi vet att ett 30-tal hundar anlänt till Sverige från Ryssland. Vid en stickprovskontroll i tullen i Polen visade det sig att en av hundarna saknade antikroppar mot rabies, vilket kan betyda att hundarna inte vaccinerats, säger Maria Leclercq, avdelningschef avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen i Östergötland till Svt Öst.

Hon påpekar att Ryssland är ett högriskland eftersom rabies finns spritt i samhället. De aktuella ryska hundarna har ägare i femton regioner i Sverige, skriver SVT.se.

Prover från 17 av de 32 gathundarna har analyserats och visar att i knappt hälften av fallen har hundarna tillräckligt skydd. En hund var inte alls vaccinerad, vilket gjorde att Jordbruksverket fattade beslut om avlivning.

Hundarna hade importerats av en ideell organisation som förmedlar gatuhundar i Sverige.

Jordbruksverket påpekar att man bör tänka en extra gång innan man importerar hundar som bott på gatan i ett land med rabies. Jordbruksverket avråder från att köpa gatuhundar eftersom de är riskdjur!

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #rabies #ryssland

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.