Utredning: Hundars platta nosar och korta skallar strider mot djurskyddslagen

Foto: pixabay

En ny utredning slår fast att hundavel som medför hälsoproblem och lidande för hundarna bör begränsas med hjälp av striktare övervakning.

Speciellt problematisk är extrem kortskallighet hos hundar som ofta kan leda till smärtor, sjukdomar och lidande hos hunden.

Det framgår i en gemensam utredning från Naturresursinstitutet Luke, Jord- och skogsbruksministeriet och Livsmedelsverket i Finland.

– De här extrema egenskaperna skapar underlag för allvarliga problem, man bör undvika dem och aktivt söka sig de bort från dem, säger Riitta Kempe, forskare vid Naturresursinstitutet Luke. Kempe har skrivit utredningen.

Kortskalligheten gäller speciellt engelsk bulldogg, fransk bulldogg, bostonterrier och mops.

Det finns ändå stor variation inom de olika raserna när det gäller hur allvarliga hälsoproblem de lider av – en del kämpar med allvarligt nedsatt hälsa och välbefinnande, andra har knappt symptom alls.

Enligt de kriterier som föreslås i utredningen (på finska) får en avelshund inte ha allvarliga deformiteter kopplade till kortskallighet, och inte heller missbildningar, sjukdomar och symptom kopplade till den, skriver svenskayle, läs hela artikeln här.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #trubbnos #avel

Husdjur
Husdjur

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.