Hunden Kössi nosar till sig covid-19 på flygplatsen

Nu har coronahundarna börjat jobba på Helsingfors-Vanda flygplats. Skolar du en hund rätt kan den användas på samma sätt som medicinsk apparatur eller ställa en diagnos som vilken läkare som helst. En grupp pälsbeklädda och entusiastiska arbetstagare inleder nu sitt uppdrag vid Helsingfors-Vanda flygplats.

Finlands äss i ärmen är hunden Kössi som är internationellt känd som hunden som kan upptäcka cancer hos människor.

Som de flesta vet så används hundarnas känsliga nosar till att lukta reda på allt från bomber, droger, cancer och stress, till diabetes, tryffel och vägglöss. Nu börjar de första covid-hundarna jobba med att avslöja covid-19 vid Helsingfors-Vanda flygplats, hundarna kan även nosa till sig corona hos symptomfria personer.

Under de senaste månaderna har allt fler länder experimenterat med hundar i kampen mot covid-19.

Intresset för hundar som kan lukta sig till covid-19 växer, i Finland har de första covid-hundarna börjat arbeta på Helsingfors-Vanda flygplats.

I pilotstudien gjorde forskarna blindtester på hundar, med omkring 20 urinprover från personer som testat positivt för covid-19, och 80 prover från personer som testat negativt. Ett mysterium som den finländska forskargruppen ännu inte lyckats klura ut, är hur det kommer sig att covid-hundarna kan känna lukten av covid-19, även hos personer som tillfrisknat, skriver Yle.fi.

Flygplatser, hamnar och sportevenemang visar stor efterfråga på covid-hundar.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #corona #covid19 #covidhund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.