Minst 5 hundar har opererats – det skall du inte ge till hunden

Foto: pixabay

Efter att ovanligt många hundar har kommit in till djursjukhuset Anicura i Jönköping och minst fem hundar har opererats går nu veterinärerna ut i SVT och varnar för att ge majskolvar till hundar.

Nu är det skördetid för majs och många lägger majs på grillen, men vad man inte tänker på att även bitar av majskolven kan fastna i tarmen och det är livsfarligt för hunden.

Vi vill uppmärksamma djurägare på detta för att undvika onödiga veterinärbesök och mycket lidande!

Kom ihåg att placera alla majskolvar och matrester så att din hund inte kan få tag på dem! Om din hund trots allt har fått i sig en majskolv eller bit av den, och om den har fastnat i tarmen så börjar hunden kräkas intensivt efter några dagar, den kommer att spy upp både mat och vatten. Om du misstänker att något har fastnat i tarmen på din hund, måste du genast uppsöka veterinär. Tarmen kan skadas mycket allvarligt och i samtliga fall att något fastnat i tarmen så måste hunden opereras. Detta kan ge komplikationer efteråt och är ett livshotande tillstånd.

Det är den runda formen som gör att den fastnar. Så inte längden på majskolven utan tjockleken.

Grillspett eller överblivna benrester kan lätt fastna i magen och förstöra tarmarna. Då är en operation där man öppnar magen ofta nödvändig för att rädda hunden. Speciellt majskolvar är förrädiska då de orsakar totalstopp i tarmen och kan vara direkt livshotande.

Misstänker man att hunden har ätit något som riskerar att fastna i magen bör man hålla noga uppsikt, förändras allmäntillståndet eller om hunden börjar kräkas är det läge att snarast kontakta veterinär för rådgivning. Att ge sparris är oftast inte tillräckligt för att hjälpa hunden om den svalt vassa ben eller majskolvar.

Varje år gör veterinärer en mängd operationer för att plocka ut grillrester som fastnat och i värsta fall skadat tarmar och inre organ. Det är ingrepp som man som hundägare kan slippa genom att vara uppmärksam. Tänk på att inte låta grillen stå obevakad, duka undan rester och släng dem på ett säkert sätt.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundvalp #hundnyheter #dognews #hundägare #majskolv

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.