Hunduppfödare riskerar böter på 100 000 för olaglig verksamhet

Foto: pixabay

En man i Klippan förbjuds av länsstyrelsen att föda upp och sälja hundar utan tillstånd efter att ha lagt upp flera valpannonser på nätet, parat halvsyskon och en för ung tik. Nu riskerar han 20 000 kronor böter per valp eller upp till 100 000 kronor i böter per valpkull, om han fortsätter att föda upp utan tillstånd skriver HD.

Mannen skall ha fått besök av Länsstyrelsen redan år 2018, i samband med att han blivit anmäld för att ha sålt hundvalpar som har smugglats in till Sverige. Mannen skall också ha idkat en så stor avelsverksamhet att han hade behövt ansöka om tillstånd från Länsstyrelsen vilket han inte har gjort.

Mannen skall ha annonserat ut hundvalpar till salu på internet i den utsträckningen att det väckte misstanke om en otillåten verksamhet. Mannen nekade dock till anklagelserna och sa att han hjälpte en vän från Danmark att sälja hens valpar utan ersättning.

I mars i år inkom ytterligare anmälningar mot mannen och nu skred Länsstyrelsen till åtgärder mot mannen, eftersom han hade låtit para en tik som var yngre än 18 månader vid parningstillfället.

Länsstyrelsen förbjuder mannan att para tikar yngre än 18 månader och genomföra parningar där parningskombinationen ökar risken för sjukdom eller funktionshinder hos valparna.

”Länsstyrelsen förbjuder mannen att para tikar yngre än 18 månader och genomföra parningar där parningskombinationen ökar risken för sjukdom eller funktionshinder hos valparna”. Detta står ju i lagen och skall vara en självklarhet inte något som Länsstyrelsen skall ge som ”straff” till mannen, eller!

Mannen riskerar böter på 20 000 kronor per såld valp om han fortsätter att sälja och föda upp valpar i den utsträckning som kräver tillstånd.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.