Planerande inför att skaffa hund

Foto: Pexels.com

I slutet på maj 2020 kunde SVT rapportera att allt fler svenskar som håller till hemma vill skaffa hund. Detta har i sin tur lett till många spontanköp, där vissa ägare inte tänkt på vad det innebär att ha en hund på lång sikt, och senare behövt göra sig av med dem. Att skaffa en hund är underbart, men det går inte att förneka att det kräver en gedigen insats av både tid och pengar. Av den anledningen kan det vara smart att se över huset och göra en grundläggande planering inför vad som är en stor förändring i vardagen.

Ja, många nya hundägare missar vikten av att planera inför att skaffa sin nya vän i hemmet. Den grundläggande biten att ha ordning på är förstås den ekonomiska och tidsmässiga. Det kan verka tråkigt och kostsamt att behöva försäkra sin hund, men på sikt kommer du med största sannolikhet att kunna spara mycket pengar på det. Idag finns det massvis med alternativ, så många jämför hundförsäkring för att se vilken som passar deras hund bäst.

Kostnaden olika från fall till fall

Att försäkra sin hund är inte bara en trygghet för hunden, utan för hela familjen. Veterinärkostnader är generellt sätt väldigt dyra, från att skriva ut allergi eller sjukdomsmedicin till att genomföra operationer. Bara att ordna en grundlig undersökning av hunden kostar mycket pengar. Ofta är det också plötsliga kostnader som ska till, exempelvis om en olycka skulle ske och hunden behöver akut behandling.

Det är svårt att säga på rak arm vad en hundförsäkring kostar eftersom det är olika från fall till fall. Mycket ska tas i beräkning, som hur gammal den är och om den är en rashund eller inte. Men vanligtvis kostar en hundförsäkring omkring 1000 kronor och uppåt per år. Ibland finns det erbjudanden, vilket förstås kan vara värt att undersöka inför ditt köp av hund.

Med försäkring, mat och andra nödvändigheter som valpkurser, hundleksaker, koppel, hundbur till bilen etc. brukar man säga att en hund kostar omkring 12 000 kronor om året.

Tid minst lika viktigt

När det är dags att skaffa hund behöver man inte bara se över det ekonomiska taket. Långt ifrån alla som nyblivna hundägare är förstådda med tiden som den behöver av sin familj. Nog är det olika beroende på vad det är för hund – vissa raser är mer självständiga än andra. Men i varje fall har de gemensamt att de behöver aktiveras och stimuleras. Kom ihåg att glada hundar får oss att må bättre.

Ägare behöver vara beredda på att gå ut med sin hund flera gånger om dagen, oavsett väder. Man brukar säga att hunden ska rastas minst var sjätte timme. Utöver detta behöver man även kunna ge den så mycket sällskap som möjligt för att den ska må riktigt bra.

Att planera inför ett liv med hund kan förstås vara betydligt mer omfattande än vad som ryms i den här artikeln, men den ekonomiska och tidskrävande aspekten är det allra mest grundläggande.

I samarbete med Jämför hundförsäkringar 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkringar

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.