Välj rätt hundförsäkring – det kan vara avgörande för både din hund och din ekonomi

Foto: Pexels.com

Som svensk medborgare är du garanterad kostnadsfri vård om du skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka, detsamma gäller tyvärr inte för din hund. För att undvika stora och oplanerade utgifter om din hund skulle behöva veterinärvård är det således viktigt att du tecknat en hundförsäkring. Lika viktigt som det är att ha en hundförsäkring, är det att välja rätt hundförsäkring. I samarbete med Hundforsakring.se redogör vi för vad du ska tänka på när du väljer hundförsäkring och hur olika försäkringar skiljer sig åt.

I dag gör man allt mer komplicerade kirurgiska ingrepp på hundar. Det är självklart en fantastisk utveckling då chansen för tillfrisknande blir allt högre för våra fyrbenta vänner. Samtidigt innebär det att rehabilitering och eftervård blir allt vanligare. Det innebär i sin tur att din hunds behandlingstid kan sträcka sig över lång tid vilket kan innebär dyra veterinärvårdskostnader. Att välja rätt hundförsäkring är således viktigare än någonsin. Men, i en djungel av alternativ är det inte helt lätt att hitta rätt. Vad är det egentligen som skiljer alternativen åt och vad ska man tänka på när man tecknar en hundförsäkring?


Olika hundförsäkringar har olika villkor och syften. För att du skall hitta den försäkring som innehåller det som är viktigt för dig och din hund är det därför viktigt att du noga jämför dina alternativ. Grunden i alla hundförsäkringar är en veterinärvårdsförsäkring som ger ersättning för veterinärvård om din hund skulle bli sjuk eller råka ut för en olycka. Veterinärvårdsförsäkringen kan tecknas från det att hunden är 6 veckor gammal, oavsett vilket försäkringsbolag du väljer. Vad som däremot skiljer
sig åt mellan försäkringsbolagen är hur gammal hunden som äldst får vara för att du skall få teckna försäkringen. Olika försäkringsbolag kan även ha olika undantag för när ersättning går att få, exempelvis vid vissa specifika sjukdomar.

En annan väsentlig skillnad bland hundförsäkringar är dess maxersättning, som är det totala belopp som försäkringen kan betala ut i ersättning under ett år. Skillnaden mellan maxersättningen kan vara stor beroende på vilken försäkring du väljer, från 25 000 kronor till 140 000 kronor. Vår rekommendation är att du väljer den försäkring med högst maxersättning för att du skall slippa höga räkningar. Tyvärr finns det många skräckhistorier om hundägare som fått betala enorma summor för att deras försäkring haft en för låg maxersättning. Ett exempel på detta är Heide Nilsson som hade en
hundförsäkring med en maxersättning på 60 000 kronor. När hennes hund blev påkörd i en smitningsolycka fick hon en faktura på 138 000 kronor vilket innebar att hon var tvungen att ta ett lån för att kunna betala. En annan skräckhistoria handlar om Jenny som åkte på en räkning på över 20 000 kronor mer än vad hennes försäkring täckte när hennes hund behövde opereras.

Utöver veterinärvårdsförsäkringen kan du teckna en mängd olika tilläggsförsäkringar. Vilka tilläggsförsäkringar som du kan välja bland varierar beroende på försäkringsbolag och det är således viktigt att du ser över dina alternativ innan du väljer försäkringsbolag. En del försäkringsbolag erbjuder inte några tilläggsförsäkringar alls, medan andra har en mängd olika alternativ. En av de
vanligaste tilläggsförsäkringarna är en livförsäkring som ger dig ersättning om din hund skulle avlida, springa bort eller blir stulen. Du kan även få ersättning från en livförsäkring om en veterinär skulle anse att det bästa alternativet för din hund är att den avlivas. Hur gammal din hund som äldst får vara när du tecknar en livförsäkring varierar från försäkringsbolag till försäkringsbolag och det kan därför vara avgörande för om försäkringen passar för just din hund.

Något annat du bör jämföra när du väljer hundförsäkring är den fasta och rörliga självrisken. Ju högre självrisk du väljer, desto lägre blir din månadskostnad – din försäkringspremie. Det är dock viktigt att du har i åtanke att en högre rörlig självrisk innebär att du måste stå för en större del av kostnaderna om din hund skulle behöva vård i någon form. Olika hundförsäkringar har även olika långa självriskperioder. Självriskperioden är en period som startar från det att din hund behöver veterinärvård. Under denna period behöver du endast betala din fasta självrisk. Detta gäller oavsett hur många gånger, och för vilken anledning, din hund behöver vård under perioden. De flesta försäkringsbolag har en självriskperiod runt 130 dagar, men det finns även bolag som erbjuder 365 dagar.


Glöm inte att jämföra villkoren när du ska försäkra din hund


Med maxersättning, självrisk och andra villkor i åtanke är det viktigt att välja den hundförsäkring som bäst passar dina, och självklart din hunds, förutsättningar. Hundforskning.se samlar löpande in försäkringsuppgifter och priser så att besökare kan välja den hundförsäkring som passar dem bäst – du kan jämföra själv här. Tänk på försäkringens omfattning när du väljer bland olika försäkringar. Priserna skiljer sig åt mellan bolagen men generellt sett är en dyrare försäkring mer omfattande.
Billigast pris behöver inte heller innebära att de är mest populära bland konsumenterna. Här kan vi exempelvis se att Dina hundförsäkring erbjuder billigast hundförsäkring, medan Bought by many hundförsäkring är mer omfattande och är i dagsläget den mest populära hundförsäkringen på marknaden.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #veterinär #veterinärklinik #försäkringsbolag

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.