Redan under istiden fanns det minst fem olika hundar

Foto: pixabay

En DNA-studie av arkeologiska fynd visar att det redan för 11 000 år sedan fanns minst fem genetiskt olika typer av hundar i världen som levde med människor.

Hundarna tämjdes redan under istiden

En studie som har gjorts visar att alla dagens hundar härstammar från tiden då alla människor levde som jägare och samlare och att ingen har tämjt vargar på ett framgångsrikt sätt igen efter istiden. Inte heller då vi var jordbrukare, även om andra djur som häst, gris och ko domesticerades då, det vill säga förädlades från vilda djur genom avel.

Enligt Love Dalén vid Naturhistoriska riksmuseet som medverkat i den internationella forskargruppen, är hunden det första djur som människan domesticerade, förhistoriskt DNA revolutionerar nu vår kunskap om dess ursprung,

Det äldsta fyndet som analyserades i studien var 11 000 år gammal, sammanlagt analyserades DNA i benrester från 27 olika hundar. Den visar att det fanns minst fem grenar på hundens släktträd redan under istiden, skriver Forskning.se

Vetenskaplig artikel:

Origins and genetic legacy of prehistoric dogs (Anders Bergström et al) Science

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #coronahund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.