Privatekonomens sju tips för dig som funderar på att köpa hund

Foto: Foto av bill emrich från Pexels

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea ger sina sju bästa tips till dig som går i tankarna på att köpa hund.

  1. Planera ekonomin och gör en budget. Första året är dyrast med inköp av hund, utrustning, valpkurs m.m. Därefter tillkommer både försäkring, foder, veterinärkostnader och eventuellt hunddagis. Här finns stora prisvariationer och lösningar. Alternativ till hunddagis kan vara någon som hjälper till med att rasta din hund. Att jämföra försäkringar kan också löna sig.
  2. Köp din hund från en hunduppfödare med erfarenhet. Köp inte en hund på nätet, det finns gott om smuggelhundar där du inte vet någonting om bakgrund och miljö.
  3. Det finns alternativ som inte kostar lika mycket som att köpa direkt från en uppfödare, men som kanske kräver mer av dig som hundägare. Du kan ta hand om en hund som blivit återlämnad, t.ex. via Hundstallet, eller komma överens med hunduppfödaren om att bli fodervärd åt en tik mot att hunden ska ha valpar. Då blir inte inköpspriset så högt.
  4. Läs på om vilken ras som passar dig och din familj bäst. Svenska Kennelklubben har bra information om olika raser, och bra tips till hundköpare. Prata också med de som redan har hund. Vill du ha en sällskapshund eller en jakthund/hund som behöver få arbeta för att må bra? 
  5. Tänk igenom hur hunden ska tas om hand. Ska hunden vara hemma på dagarna eller på ett hunddagis? Vilka i familjen ska gå ut med hunden i ur och skur? 
  6. Träffa din tilltänkta valp hemma hos uppfödaren för att få en uppfattning om valpkullen och miljön de kommer ifrån. (Dognews anmärkning: kan vara lite svårt just nu då många uppfödare inte låter utomstående personer komma in i hemmet på grund av coronarestriktioner, men du kan alltid träffa valpen och mamman utomhus hemma hos uppfödaren)
  7. Se till att du har gott om tid att ta emot valpen i sitt nya hem. Lugn och ro och inte för många besök rekommenderas den första tiden.

Källa: Nordea

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.