Tusentals hundar drabbas av kräkningar och diarré

Foto: pixabay

Är hunden dålig i magen? Kräkningar och diarréer är ett par av hundens vanligaste diagnoser som drabbar tusentals svenska hundar varje år. I de flesta fall lugnar det sig efter ett par dagar men ibland kan det bli allvarligare. Här bjuder veterinär Lotta Möller, Agria Djurförsäkring på tips om vad du ska vara uppmärksam på.

Varje år söker flera tusen hundar veterinärvård på grund av kräkningar och diarré, men mörkertalet är betydligt mycket större eftersom många hundägare ofta kan häva problemet utan att kontakta veterinär. De flesta kräkningar och diarréer brukar ge sig efter ett par dagar med hjälp av diet under några dagar men det gäller att vara uppmärksam på allvarligare symtom.

– De flesta hundar drabbas någon gång av kräkning och diarré, i de flesta fall går det över efter ett par dagar, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Om läget blir allvarligare med mer intensiva kräkningarna och diarréer, om det syns spår av blod eller om hundens allmäntillstånd försämras, kanske i kombination med feber – då kan det vara dags att kontakta en fysisk veterinärklinik. Valpar kan behöva vård av veterinär i ett tidigare stadium än en vuxen hund.

Tänk på att:

Hunden har tillgång till friskt vatten och se till att djuret dricker regelbundet för att inte drabbas av uttorkning. Ersätt hundens vanliga foder med kokt ris och kokt vit fisk under några dagar alternativt ett skonsamt foder för magen från veterinär.Kontrollera slemhinnan i munnen som ska vara fuktig och rosa, trycka med fingret ett par sekunder. Färgen ska sedan återgå till rosa inom 1-2 sekunder En hund med magproblem behöver gå ut flera gånger per dag för att slippa göra på sig inomhus. Var beredd på att även gå ut mitt i natten vid behov.

Hur ska jag behandla mitt husdjur med gastroenterit?
Historiskt har rekommendationen för behandling av magsjuka varit att fasta djuret under 24-48 timmar och därefter introducera mild, ofta kokt kost. Nya studier¹ har dock visat att detta tillvägagångssätt i själva verket kan förlänga sjukdomstiden! Ge hunden Oralade vid mag och tarmproblem, läs mera här

Att fasta minskar energiintaget och saktar också ner återhämtningen.

Att fasta ökar risken för att en infektion tar sig genom tarmväggen och sprider sig.

Att fasta ökar risken för uttorkning viket förlänger illamåendet och saktar ner återhämtningen.

Vid symtom som påverkat allmäntillstånd, feber, frekvent diarré och blodig diarré – sök hjälp av en fysisk veterinär.

Källa: Agria pressmeddelande

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #diarre

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.