Hemska julblommor, läskiga degar och farliga nötter: Så undviker du jul- och nyårsfarorna för ditt djur

Foto; pixabay

Under jul- och nyårshelgen blir hem runt om i landet riskfyllda platser för våra husdjur. Allt från julmat och julpynt till fyrverkerier kan utgöra en fara för dem. Julen är faktiskt den tid på året som veterinärtjänsten FirstVet får flest samtal från oroliga djurägare. FirstVet tipsar därför om vad man ska tänka på för att minimera riskerna så att ditt djur också får en trevlig jul och nyår.

– Under jul- och nyårshelgen är det många faror som lockar våra nyfikna husdjur. För att minska risken för olyckor kan det vara klokt att inte lämna mat, godis, ljus eller paket och snören framme. Om man har barn kan det även vara bra att prata med dem på förhand och förklara vad som kan vara farligt för djuren. Det är också en god idé att se över sitt djurapotek så att du exempelvis har skonkost och termometer hemma, säger Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet.

För att undvika olyckor beskriver FirstVet här de vanligaste jul- och nyårsfarorna att hålla koll på.

Julmat
Eftersom julmat ofta har en hög fett- och salthalt är den inte lämplig för hunden. Om hunden får i sig rester finns det en risk att djuret får magproblem som exempelvis kräkningar och diarré. Om en hund äter för mycket fet mat finns det även en risk för inflammation i bukspottskörteln.

Julmaten innehåller ofta också en hel del lök vilket kan orsaka blodbrist för hunden. Det är också viktigt att se till att hunden inte får i sig matrester med ben, eftersom detta kan leda till knäckta tänder, förstoppning eller i värsta fall livshotande skador.

Julsnacks
Jäsande degar, russin och vindruvor kan orsaka förgiftning. Även nötter bör djuret se upp för då det kan leda till stopp i tarmen. Macadamianötter kan förorsaka förgiftning med symtom som exempelvis darrningar, kräkningar, diarré och svaghet.

Choklad kan orsaka magproblem, salivering och hjärtklappning hos hunden. I värsta fall kan godiset leda till hjärtproblem, koma och kramper som kan vara livshotande. Kontakta veterinären för akut rådgivning om du är osäker på hur mycket choklad hunden fått i sig.

Växter
Många klassiska julblommor som amaryllis, hyacint, julros och julstjärna är giftiga för hundar. Det kan därför vara bra att ställa giftiga växter och blommor på en plats där hunden inte kommer åt den. Om hunden är intresserad av en växt kan det också vara bra att ta bort den helt och hållet.

Nyårsfyrverkerier
Fyrverkerier är något som kan skrämma och stressa många djur. Ett tips är att under dagen ta en långpromenad så att din hund är lite tröttare än vanligt på kvällen. Förbered gärna också en lugn och trygg plats där din hund eller katt kan befinna sig och vara ifred under nyårsafton. Lås dock aldrig in djuret då det kan förvärra tillståndet. Se också till att platsen är så skyddad från nyårsstöket som möjligt. Helst ett rum utan fönster, för att minska både ljud och ljus från fyrverkerier.

Du kan även ge din hund eller katt en leksak eller ett tuggben som den kan underhålla sig med.

Övriga faror att hålla koll på
• Julgransvatten
• Kylarglykol
• Talgbollar
• Levande ljus och annat pynt
• Paketsnöre och glitter

Besöks FirstVets specialsajt för mer tips och råd hur du firar en säker och god jul
tillsammans med ditt husdjur här.

Källa: Pressmeddelande FirstVet

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.