Valpens första nyårsafton

En del tycker att smällare och raketer är festligt och kul, men för de flesta hundar är det en ren mardröm. I år firar många valpar och unga hundar sin första nyårsafton och det är svårt att veta hur just din fyrbenta vän kommer att reagera. Agria Djurförsäkring bjuder här på några tips inför nyår.

Många hundar reagerar med rädsla och oro när smällandet tilltar. Genom att vara förberedd inför nyårsfirande kan du skapa en bättre upplevelse för hunden och i bästa fall undvika att den blir skotträdd i framtiden, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

Så här skapar du en tryggare nyårsafton:

När det smäller utomhus är det viktigt att hunden har en trygg plats, gärna ljuddämpad och mörklagd. Förbered genom att skapa ett mysigt krypin för hunden i ett lämpligt rum utan fönster eller ljus- och ljudisolera med hjälp av tjocka gardiner. Placera sedan hundens vanliga bädd samt en radio i rummet och vänj hunden vid att vara där i god tid innan själva nyårsafton. Låt den till exempel vila i rummet med ett gott ben efter promenaderna när den är nöjd, trött och känner sig trygg.

Rasta hunden ordentligt tidigt på dagen innan smällandet börjar, men ha inte hunden lös under dagarna kring nyår.

Se till att adress och telefonnummer är väl utmärkta på halsbandet om hunden av någon anledning skulle komma lös och rymma i ren förskräckelse.

Under själva tolvslaget höjer du volymen på radion för att maskera ljuden från fyrverkerierna. Sätt dig bredvid hunden, klappa och prata lugnande med den. Att vara ensam och rädd är nämligen ingen bra kombination.Ta aldrig med hunden ut runt tolvslaget.

Hundar som är oroliga kan i vissa fall bli hjälpta av adaptil-halsband med lugnande feromoner som finns receptfritt på apoteket. En del hundar kan också bli hjälpta av att ha på sig bodywrap eller thundershirt under själva nyårstimmarna. Det är ett åtsittande täcke eller plagg, som genom sitt milda tryck över bålen kan ge en lugnande effekt.

Om du vet att hunden kan få fullskalig panik av smällandet behöver du dock uppsöka veterinär i god tid för att få recept på lugnande medicin. 

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.