SEX AV TIO VILL SE ETT FÖRBUD MOT FYRVERKERIER

Enligt en undersökning från If vill sex av tio svenskar att fyrverkerier ska förbjudas helt.

Undersökningen genomfördes av Syno International via olika onlinepaneler under perioden 27 november—2 december och besvarades av 1516 personer.

Kanske inte helt överraskande är djurägare mer negativa än andra till fyrverkerier. Bland hundägare vill sju av tio se ett förbud. Drygt 67 procent av hästägarna och 65 procent av kattägarna är för ett förbud.

– Många djur är eller blir rädda för raketer på nyårsafton. Höga ljud och starka ljus kan vara läskiga när det nya året firas in. Alla som har en skotträdd hund vet hur nyårsafton kan vara när den gömmer sig under sängen helt vettskrämd. Men jag tror att även folk som själva inte har djur känner sympati med dem, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på If.

Enligt undersökningen är det många — 32 procent — som i dag inte har kunskap om de regler och förbud som redan i dag gäller fyrverkerier. Raketer på pinne är numera förbjudna för den som inte har genomgått utbildning och därefter fått lokalt tillstånd. Även smällare är i dag förbjudna i Sverige.

– Den som ska skjuta fyrverkerier ska vara minst 18 år, nykter och följa bruksanvisningen. Alla barn ska hållas på avstånd. Trots att det är 18-årsgräns på raketköp så är många av de som skadas av fyrverkeripjäser barn och ungdomar, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If, i en kommentar.

Enligt MSB skadas ungefär 100 personer varje år så allvarligt av raketer att de behöver åka till sjukhus.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.