20 i TOPP de flest födda hundraserna år 2020

foto:pixabay

Ökningen av antalet nyregistrerade hundar i SKKs register var nästan elva procent, den största ökningen under hela 2000-talet. Totalt registrerades det 57 076 hundar i Svenska kennelklubben år 2020.

Labrador retriever är fortfarande den överlägset mest populär hundrasen med 3 201 nyregistreringar. Tysk schäferhund återtog andraplatsen på listan från Golden retriever, som nu ligger på tredje plats.

Bland de 20 raser med flest registreringar är ändringarna små. Mops och Pomeranian får lämna listan och Engelsk springer spaniel och Cavalier king charles spaniel kommer in. Bland de numerärt lite större raserna som ökar mest finns just Engelsk springer spaniel som ökat med runt 45 procent och Border collie som ökat med 39 procent till över 1 000 nyregistreringar, vilket innebär att den klättrar från 15:e till den på 7:e plats i listan. Chihuahua, som länge låg högt på topplistan, har tappat placeringar och den korthåriga varianten återfinns nu först på plats 34 medan den långhåriga håller sig kvar på topp-20-listan.

20-i-topp

 1. Labrador retriever 3 201
 2. Tysk schäferhund 2 180
 3. Golden retriever 2 155
 4. Jämthund 1 466
 5. Cocker spaniel 1 184
 6. Shetland sheepdog 1 071
 7. Border collie 1 042
 8. Staffordshire bullterrier 988
 9. Dansk-svensk gårdshund 974
 10. Flatcoated retriever 929
 11. Fransk bulldogg 922
 12. Bichon havanais 917
 13. Drever 878
 14. Chihuahua, långhårig 877
 15. Finsk lapphund 845
 16. Rottweiler 798
 17. Tax, strävhårig normalstor 787
 18. Jack russell terrier 741
 19. Engelsk springer spaniel 733
 20. Cavalier king charles spaniel 680

– Genom att köpa sin valp från en uppfödare registrerad i Svenska Kennelklubben minskar man risken att köpa en smuggelhund. Man ska dock även här vara noga med att få träffa mamman tillsammans med valparna i deras hem och aldrig acceptera att få valpen levererad till annan plats, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

Den som, medvetet eller omedvetet, köper en smuggelhund stödjer en cynisk verksamhet som innebär stort lidande för hundar – och därtill kan man få med sig oönskade sjukdomar, i värsta fall den dödliga sjukdomen rabies, skriver Svenska kennelklubben på sin hemsida.

Ny hundras från Japan

Hundrasen Kishu registrerades för första gången i Sverige under. Kishu är en spets med ursprung i Japan och användes ursprungligen för jakt på vildsvin och hjort. Det innebär att det nu finns 357 raser och rasvarianter i Svenska Kennelklubbens register.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #julkalendern #molly

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.