Noskvalster sprids i Västsverige

Foto: pixabay

Flera hundar har smittats med noskvalster i Västsverige, ungefär var femte hund i Sverige har vid studier visat sig vara infekterad med noskvalster!

Just nu är det flera hundar i Västsverige som har uppsökt veterinär för att hunden har mildare symptom från de övre luftvägarna i form av till exempel nysningar, fnysningar, inåtvända dragningar och försämrat luktsinne. Dessa hundar har visat sig ha noskvalster.

Någon enstaka gång kan det hända att en hundägare ser små spindelliknande djur komma ut ur hundens näsa när den ligger och vilar eller sover. Men oftast är det svårt att säkert konstatera att en hund har noskvalsterinfektion.

Symptom

Hundar med noskvalster kan uppvisa olika symptom men vanligen rör det sig om mildare symptom från de övre luftvägarna i form av till exempel nysningar, fnysningar, inåtvända dragningar och försämrat luktsinne. En ökad förekomst av tonsilliter har också noterats i samband med förekomst av noskvalster. Var femte hund visade sig vid en undersökning på 1990-talet vara infekterad. Flertalet hundar visade dock inga symptom alls. Antalet infekterade hundar har troligen minskat i och med användandet av olika spot-on preparat med makrocykliska laktoner, skriver SVA om noskvalster, läs hela artikeln här.

Behandling

Nu finns flera bra och säkra preparat mot noskvalster. Ett effektivt spot-on preparat som heter Stronghold är lätt att använda. Behandling sker tre gånger med två veckors mellanrum.

Smittspridning

Man vet inte hur smittspridningen sker. Direkt smitta från hund till hund är troligt eftersom man ibland kan se kvalster krypa på hundens nos. Eventuellt kan även indirekt smitta förekomma, då parasiten kan överleva relativt lång tid utanför hunden. Försök vid SVA har visat att noskvalster kan överleva i fuktig miljö upp till tre veckor både i rums- och kylskåpstemperatur. I torr miljö dör de däremot inom ett dygn. De är relativt snabba, rörelsehastigheten har uppmätts till 1 cm per sekund.

Källa: SVA

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvärld #veterinär #noskvalster

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.