Smuggelhundar allt vanligare i Sverige – Se upp

Foto: Tullverket

En stor ökning av illegalt införda hundar avslöjas hos veterinärklinikerna via förfalskade handlingar som de nya ägarna har med sig när de kommer in för rutinkontroller av sina hundar. Sedan coronapandemin och framförallt sedan i höstas har antalet smuggelhundar ökat markant i Sverige.

Hundar förs in från Polen, Bulgarien och Rumänien, små hundar som har vuxit upp under fasansfulla förhållanden i trånga smutsiga burar utan kontakt med människor. Valparna köps för några hundralappar och säljs till godtrogna svenskar på Blocket och liknande säljsajter.

En dyr affär

Inte sällan får dessa valpar avlivas på grund av sjukdom, bara veckor eller månader efter att de har flyttat till sina familjer. Oftast täcker inte hundens försäkring varken veterinärkostnad eller avlivning eller köpsumman.

Köp inte hund spontant

Undersök hundens bakgrund noggrant. Köp inte en hund som förts in i Sverige på olagligt sätt. En sådan hund kan föra med sig sjukdomar som du och din familj kan drabbas av. Den kan också ha behandlats illa och på ett sådant sätt att den får svårt att anpassa sig till ett normalt hundliv.

Risk för rabiessmitta

Svenska veterinärförbundet är oroade för den ökande risken för rabiessmitta i Sverige på grund av smuggelhundarna. I december skickade Svenska veterinärförbundet ut en uppmaning till smådjurskliniker om att vidta åtgärder för att skydda personalen.

De vill se att ifall ett djurs sjukdomshistoria och ursprung inte kan styrkas bör all personal vaccineras mot rabies innan ett djur behandlas, skriver SVT.

Det här bör du tänka på

  • Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
  • Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.
  • Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i Jordbruksverkets Hundregistret, renrasig hund ska vara registrerad hos Svenska kennelklubben. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.
  • Begär att få ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Hunden ska vara grundvaccinerad.
  • Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om säljaren säger att hunden är chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av veterinärbesiktningsintyget.
  • Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.

Om säljaren inte gå med på villkoren – köp inte hunden

Om säljaren inte vill gå med på något av villkoren ska du inte köpa hunden, även om du ömmar för den. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa säljare av såväl rasrena som blandrashundar att uppfylla de villkor som gäller.

Det är straffbart att köpa en insmugglad hund

Säljaren är ofta duktig och vet hur den ska göra för att få köparen att gå med på köpet. Du kanske inte inser att du blivit lurad förrän vid första besöket hos veterinären då du blir tillfrågad om djurets bakgrund och köpehandlingar.

Handeln med smugglade hundar kommer att finnas så länge det finns människor som köper dem. Det bästa sättet att stoppa detta är att inte köpa de smugglade djuren. Det är straffbart att köpa en insmugglad hund.

Källa: Jordbruksverket

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvärld #veterinär #rabies

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Smuggelhundar allt vanligare i Sverige – Se upp

  1. Pingback: Smuggelhundar blir vanligare i Sverige – detta ska du se upp för – Monthly Current Affairs

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.