Nu ökar risken för hundar att drunkna

Bild: pressmeddelande

En skön vinterpromenad kan snabbt förändras till en mardröm om hunden springer ut på svag is. Under vintermånaderna ökar risken för hundar att drunkna, särskilt i början på säsongen eller när temperaturen faller och isen smälter. Agria Djurförsäkring ger råd för tryggare hundpromenader.

Man kan tro att sommaren med bad och båtliv är en mer riskfylld period att råka ut för drunkningsolyckor, men det är framför allt under december, januari och februari som hundar drabbas av drunkningsdöden.

– Eftersom hundar har en medfödd förmåga att simma är det sällan som de drunknar under sommarhalvåret. Men på vintern kan isen vara lömsk och det är svårt att rädda en hund som går ned i en isvak, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Hunden kan inte bedöma om isens bärighet, ibland kan isen hålla hundens vikt så länge hunden är i rörelse, men ger vika när hunden stannar upp eller blir tunnare. Om det inte går att lita på att hunden kommer på inkallning är det tryggast att hålla den kopplad i närheten av vattendrag, sjöar och isar under vintern.

  • Spring aldrig efter hunden

Om hunden springer ut på tunn is, spring inte efter hunden! Att springa ut efter sin hund kommer till många hundägare som en naturlig första instinkt, men kom ihåg att om isen inte bär hunden, kommer den inte heller bära dig. Försök istället att hålla dig lugn och locka tillbaka hunden till trygg mark med hjälp av godis eller en leksak.

  • Ring efter hjälp om hunden hamnar i isvak

Försök inte att rädda hunden om den hamnar i en isvak. I värsta fall kan du själv hamna i samma situation. Ring istället 112 och följ deras anvisningarna.

  • Håll hunden varm och torr efteråt

När hunden kommer upp på land är det viktigt att torka hunden noggrant, hålla den varm och torr och att få igång blodcirkulationen genom massage. Uppvärmningen till normaltemperatur kan ta upptill ett dygn. Om hundens allmäntillstånd är nedsatt, kontakta veterinär.

Pressmeddelande Agria

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvärld #veterinär

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.