Checklista – Så undviker du att köpa en smuggelhund

Den stora efterfrågan på hundvalpar är orsaken till att allt flera hundar smugglas in i landet. Här kommer checklistan du bör ha koll på inför ditt hundköp.

I år har tullen redan stoppat 91 hundvalpar från att komma in i landet, trots det kommer tusentals hundar illegalt in i Sverige. Valparna köps för ca 1500 kr i Europa och säljs för ca 30 000 kronor på sajter som Blocket.

Tullen vädjar köp inte smuggelhundar!

  • Spontanköp aldrig en hundvalp
  • Agera detektiv, ha koll på att valpen är född i Sverige, kolla valpens bakgrund och uppfödarens bakgrund. Misstänker du att valpen inte är född i Sverige, låt bli att köpa valpen!
  • Besök alltid valpen i sin hemmiljö
  • Kontrollera valpens ID märkning och dokumentation, du kan tex på Ratsit.se se om det finns registrerad tik hos uppfödaren.
  • Sök information på Jordbruksverket.se
  • Leta upp en svensk uppfödare, du hittar alla uppfödare för renrasiga hundar på Köpahund.se här .

Kolla på TV4 nyhetsmorgon på vad tullen och Jordbruksverket säger om smuggelhundar här

Folk har alldeles för bråttom med att köpa en hundvalp – en hundvalp är inget som finns tillgängligt hela tiden, det krävs planering för en seriös uppfödare att ta en valpkull. Normalt får man vänta 4-12 månader för att få köpa en valp, en del populära kennlar har ännu längre väntetid!

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.