Nu utbildas Sveriges första coronahundar

Foto: pixabay

Till sommaren får Sverige sina första specialtränade coronahundar. I veckan kom klartecknet från regionala djurförsöksetiska nämnden i Uppsala att Hundhjälpen i Uppland och Stock Hundutveckling får dra igång sitt forskningsprojekt. Man skall utbilda åtta hundar som ska kunna nosa till sig sjukdomen covid-19.

I bästa fall är de färdigutbildade och redo för det stora blindtestet om drygt tre månader. Godkänns hundarna kommer Sverige att få sina första coronahundar till sommaren, skriver Svenska Dagbladet.

Frankrike var först med så kallade coronahundar och i Finland var man tidigt ute med att utbilda hundarna som har jobbat på flygplatsen i Helsingfors sedan i oktober. 

Skolar du en hund rätt kan den användas på samma sätt som medicinsk apparatur eller ställa en diagnos som vilken läkare som helst.

Finlands äss i ärmen är hunden Kössi som är internationellt känd som hunden som kan upptäcka cancer hos människor.

Som de flesta vet så används hundarnas känsliga nosar till att lukta reda på allt från bomber, droger, cancer och stress, till diabetes, tryffel och vägglöss. I oktober började de första covid-hundarna jobba med att avslöja covid-19 vid Helsingfors-Vanda flygplats i Finland, hundarna kan även nosa till sig corona hos symptomfria personer.

Flygplatser, hamnar och sportevenemang visar stor efterfråga på covid-hundar.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Nu utbildas Sveriges första coronahundar

  1. Pingback: Alla hundar kan dofta sig till covid-19

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.