Hund på andra plats bland svenskarnas favorithusdjur

foto: pixabay

Hunden kommer på andra plats efter katten då svenskarna väljer sitt favorithusdjur. Här kommer hela listan på vilka husdjur vi svenskar har hemma.

Svenskarnas favoritdjur:

 1. Katt
 2. Hund
 3. Kanin
 4. Akvarium
 5. Fågel
 6. Hamster
 7. Marsvin
 8. Reptil
 9. Mus

– Vi ser att hundarna ökar i antalet medan katterna ligger kvar på en stabil nivå, och behåller tronen som Sverige vanligaste husdjur, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Undersökningen visar att det är vanligast med sällskapsdjur i de hushåll som har barn under 15 år. Av samtliga hushåll är det 6 procent som väljer ett mindre djur, till exempel kaniner, fågel eller akvariefiskar. Allra vanligast är det att ha en katt och därefter en hund.

 • Antalet katter i Sverige är 1 441 000* och finns i 19% av hushållen

Allra flest katter finns det i Småland inklusive Gotland och Öland (28%). I Stockholm är antalet katter lägst i landet (12%). Det är vanligast att katterna bor i hushåll som består av familjer med barn under 15 år (26%). Andelen katter som har en veterinärvårdsförsäkring ökar, och idag har 56 procent av katterna en försäkring.

 • Antalet hundar i Sverige är 934 000 * och finns i 15% av hushållen

De flesta hushåll med hundar består av mer än en vuxen utan barn (19%), men hack i häl kommer familjerna med barn under 15 år (18%).  Många av hundarna har sina mattar och hussar i Norrland (18%) eller i Sydsverige (17%), medan det bor lägst antal hundar i Stockholm (10%).  I Sverige har nästan alla hundar en veterinärvårdsförsäkring, hela 92 procent av hundarna är försäkrade.

Om undersökningen

Antalet hundar, katter och sällskapsdjur i Sverige som anges ovan är ett estimerat antal baserat på svaren i undersökningen. Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Agria Djurförsäkring och Svenska Kennelklubben och är den femte studien under en tjugofem års period. Totalt gjordes 9 310 webbintervjuer, av dessa var 1 895 kattägare och 1486 hundägare.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hund på andra plats bland svenskarnas favorithusdjur

 1. Lars Ellerman skriver:

  Intressant lista Med vänlig hälsning, Lars Ellerman

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.