Vad tänker du på när du hör Greyhound?

Foto: pixabay

Är det dom snabba hundarna, de klassiska långfärdsbussarna i USA eller kanske filmen med Tom Hanks i huvudrollen? Oavsett vilken association som man gör är dessa ofta kopplade med felaktiga fördomar. Här ska vi försöka presentera lite fakta och kanske kan vi hitta en röd tråd?

Vad man kopplar ihop ordet greyhound är nog väldigt olika men oavsett vilken association som man gör först har man nog hört talas om de andra betydelserna. Alla har kanske inte hört talas om filmen som kom ut 2020 och tappades bort lite under coronapandemin, men det är inte bara filmen som har påverkats av pandemin och följderna.

Greyhound hundarna

Myterna, ryktena och den misären som omger dessa hundar är många. De är avlade för racing och vadslagning. Deras accelerationsförmåga är i samma liga som geparden och topphastigheten är 72km/h. Racing och vadslagning på hundar är aktuellt runt om i hela världen men är störst i främst England och i Australien. Är du intresserad av att veta mer och kanske satsa själv kan du se aktuella vadslagningsställen från hela världen på casinotopp.

Jämnt temperament och modiga

De flesta av dessa hundar uppvisar ett värdigt och jämnt temperament och ett stort mod även om de inte alltid uttrycker en extrem glädje över småsaker som vissa andra raser uppvisar. De är lättlärda på både gott och ont, de lär sig snabbt hur och när man kan stjäla mat tillexempel. Tro det eller ej men en Greyhound är väldigt lugn och ägnar större delen av dagen åt att sova. De kommer hitta den varmaste och skönaste platsen i hemmet och göra den till sin egen.

Greyhoundbussarna

Hur många filmer som dessa klassiska bussar har varit med i finns det inga siffror på, men om man söker efter ordet greyhound-bus på en av de stora amerikanska filmsiterna får man 65st titlar varav ingen hade ordet i titeln men antagligen utspelar sig filmerna helt eller delvis på en buss.

Över hela kontinenten

De äkta Greyhoundbussarna går inte bara i USA utan de går även i Kanada och Mexico. Utspritt i övriga världen går det också långfärdsbussar som ofta kallas greyhoundbussar men det är andra bussbolag är Greyhound som driver dessa vilket betyder att de inte är äkta greyhoundbussar, men det är bussar med en liten lyxigare standard som ofta går över hela kontinenter.

Svensk grundare Det många inte vet är att Greyhound Lines startades av en svensk entreprenör som åkte över till USA. Erik Wickman (senare Wretman) föddes i Våmhus, Dalarna 1887. Han emigrerade till USA 1905 och startade grunden för Greyhound Lines 1914 med en Hupmobile som har körde folk i.

Greyhound filmen

Filmen släpptes 2020 och blev ingen dundersuccé, med stor sannolikhet på grund av att den inte kunde visas på biografer runt om i världen på grund av coronapandemin. Filmen är en storslagen krigs/ actionfilm som handlar om jagaren USS Keeling som under det uppdrag som filmen handlar om gick under kodnamn Greyhound.

Filmen baseras på boken den gode herden av C. S. Forester från 1955 och 2016 fick omvärlden veta att Tom Hanks jobbade med ett manus för en film baserat på boken. Tom kom senare själv att spela huvudrollen och regissör var Aaron Schneider. Historien baseras på en verklig händelse när jagaren räddar en amerikansk konvoj som ska frakta soldater och förnödenheter till England från en tysk ubåt.

Strax efter det första anfallet skickas det upp nödraketer från den bakre delen av konvojen som är attackerad och sjunker. Greyhound lyckas avstyra anfallet för att sedan upptäcka en vargflock av tyska ubåtar. Striden blir hård och båtar från båda sidor skadas och sjunker. Men Greyhound går ”flytande” ur striden och ankommer Derry i det som idag är Nordirland.

Vilken är då den röda tråden?

Greyhound står otvivelaktigt för styrka och snabbhet. De egenskaperna kommer från hundarna som har fascinerat människor i flera decennier, de är riktiga överlevare. Förutom att de är enkla att träna och har en enorm snabbhet är de också väldigt sällskapliga och trevliga husdjur.

Bussarna i sin tur har överlevt modernare transportslag som tåg och flyg. Och inte bara överlevt utan också fått en kult-status. Snabbt, enkelt och bekvämt sätt att ta sig fram

Ja, militärbåten Greyhounds status som överlevare behöver man inte motivera närmare när man har bekantat sig med dess historia, oavsett om man gör det via boken eller filmen.

Samarbete

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.